Erdogan zaprijetio Brentonu Tarantu: Pobrinućemo se da platiš

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je Brentonu Tarantu koji je izveo napad na džamije na Novom Zelandu da će platiti za to, javlja agencija Anadolija.

Erdogan je govorio na mitingu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) održanom u Eregliju, u Zonguldaku.

Tom prilikom govorio je o predstojećim lokalnim izborima koji bi se u Turskoj trebali održati 31. marta, ali i ukidanju smrtne kazne u Turskoj.

– Napravili smo grešku, ukinuli smo smrtnu kaznu. Smatram da smo pogriješili. Zašto? Јer boravak u zatvoru onih koji su 15. jula ubili 251 našeg sugrađanina, vojnika, policajca, pa makar dobili i doživotnu i pooštrenu kaznu, meni teško pada. Govorio sam to i opet govorim, ako naš parlament donese takvu odluku, ja ću je odobriti – rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na terororistički napad na džamije na Novom Zelandu. Erdogan je napadaču poručio da će platiti za ovaj napad.

– Platićeš za ovo. Ako to Novi Zeland ne učini, na ovaj ili onaj način mi ćemo te natjerati da platiš – rekao je Erdogan.

U napadu izvedenom u petak na džamije Al-Nur i Linvud u Krajstčerču, poginulo je najmanje 50 osoba. Masakr je prenošen uživo na društvenoj mreži, a izveo ga je Brenton Tarant, 28-godišnji Australijanac.

 

(RTRS)

Ostavite komentar: