Cipras: Bez Rusije nema ni bezbjednosti, ni međunarodnih inicijativa

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je u petak da njegova zemlja, kao članica Evropske unije i NATO-a, smatra da je bez Rusije nemoguća bilo kakva „arhitektura bezbjednosti“ ili razmatranje bilo kakvih međunarodnih inicijativa.

„Grčka je zemlja Evropske unije i NATO-a i dužna je da ispunjava svoje obaveze, ali smatra da bilo kakva arhitektura bezbednosti, inicijativa za rešavanje međunarodnih problema, ne može da ne uključi Rusiju. I to treba da bude zasnovano na iskrenom dijalogu s njom. I to je stav koji ja stalno iznosim u poslednje tri i po godine na svim međunarodnim evropskim forumima, na kojima učestvujem kao premijer Grčke“, rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

 

Grčki premijer je naveo da mu je predsjednik Rusije izložio detaljne informacije o situaciji u Azovskom i Crnom moru.

 

„Razgovarali smo o razvoju događaja u Azovskom i Crnom moru. Znate da se posebno interesujemo za to, jer u Marijupolju živi više od 130.000 građana grčkog porekla. Želio bih da zahvalim predsjedniku Putinu za detaljne informacije koje mi je dao“, rekao je Cipras.

 

Tri broda ukrajinske vojne mornarice su 25. novembra prešla državnu granicu Rusije ploveći iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu. Oni su izvodili opasne manevre, ne ispunjavajući legalne zahtjeve ruskih graničara. Brodovi sa 22 mornara i dvojicom pripadnika Službe za bezbjednost Ukrajine su zadržani. Tri mornara su ranjena, oni su hospitalizovani, ali nisu životno ugroženi.

 

Cipras: Dok sam ja premijer, Grčka ne menja stav prema Rusiji

Želim da naglasim da Grčka, dok sam ja premijer, u pitanjima koja se tiču odnosa Rusije i Grčke, ne odstupa od svog stava pod pritiskom trećih zemalja. To dokazuje činjenica da je Grčka bila jedina zemlja Evropske unije koja nije podržala želju svih u EU da se proteraju diplomate zbog ’slučaja Skripalj‘“, rekao je Cipras.

 

S druge strane, naveo je grčki premijer, „kada vidimo neke konkretne, pojedinačne slučajeve koji se tiču nas ili nas zabrinjavaju, moramo da prenesemo određene poruke, ali da istovremeno i gledamo unapred“.

 

„Vjerujem da je to pitanje (protjerivanje dvojice ruskih diplomata iz Grčke) rešeno“, dodao je Cipras.

 

Vladimir Putin je, međutim, istakao da Rusija nije saglasna s tim da postoje osnove za protjerivanje njenih diplomata iz Grčke i za optužbe na njihov račun. „To su besmislice“, naveo je Putin.

 

„Kao prvo, mi od početka nismo bili saglasni, i sada želim to da naglasim, s osnovama za proterivanje naših diplomata. Teško mogu da zamislim da je neko razuman u Grčkoj i u Rusiji mogao da pomisli da Rusija plete nekakve zavjere protiv Grčke. To je prosto nonsens. Ako specijalne službe imaju neka pitanja jedne za druge, što je takođe moguće, za to postoji mnogo načina da se riješe situacije takve vrste, bez teatralnih gestova. Nadam se da je ta stranica zaista okrenuta“, rekao je Putin i naveo da Rusiji „to nije mnogo smetalo da radi i da gradi odnose, uključujući i sferu ekonomije“.

 

„Ovde je važnije nešto drugo, a to je stabilnost samih partnera, stabilnost političkog sistema i garancija ulaganja u velike projekte. Spremni smo da radimo u svim pravcima, uključujući sferu infrastrukturnih energetskih projekata“, naveo je Putin.

 

Ljetos su se odnosi dveju zemalja zakomplikovali zbog diplomatskog sukoba. Atina je početkom jula objavila da proteruje dvojicu ruskih diplomata i da zabranjuje ulazak u zemlji dvojici državljana Rusije. Mesec dana kasnije Ministarstvo inostranih poslova Rusije je odgovorilo istom mjerom. Dve zemlje su, međutim, saopštile da nameravaju da prevladaju posljedice tog sukoba.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *