Amerika za potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine kao Izrael-Egipat

SAD su spremne da organizuju potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine po uzoru na potpisivanje mirovnog sporazuma Izraela i Egipta 1978. godine, izjavio je Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za televiziju „Prva“ je rekao da se iz svega što se u posljednje vrijeme dešava vidi da se do rješenja neće doći brzo.

„Bili su spremni da organizuju potpisivanje u trenutku kada se mi dogovorimo, jer oni nisu deo dijaloga i ne određuju vreme za to, ali sve ovo što se dešava sada s (kosovskim premijerom Ramušom) Haradinajem i mjerama i nerazumnim odlukama iz Prištine, govori o tome da rešenje neće biti brzo“, kazao je Dačić.

Kako je izjavio šef srpske diplomatije, pisma koja je američki predsednik Donald Tramp uputio predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju usljedila su kao „neka vrsta davanja podrške mirovnom procesu“. On je dodao je i da je to „svojevrsna ćuška onima koji to usporavaju“.

Dačić je ocijenio da se promjenama na mjestu predsjednika SAD i njegovih najbližih saradnika došlo do toga da se pitanje Kosova više ne smatra završenim.

Ministar spoljnih poslova Srbije podsjetio je i da je on jedan od rijetkih i prvih koji je govorio o razgraničenju kao mogućem rješenju i to kada niko o tome nije smio da priča i kada nije bilo popularno da se priča o tome.

„I dan-danas mislim da je to jedina realna mogućnost za brzo rješenje. S druge strane, to rešenje uvažava interese i srpskog i albanskog naroda, a s treće, kod američke administracije se promenio pristup, promenom predsjednika i njegovih najbližih saradnika došlo je do mogućnosti da se pitanje Kosova ipak ne smatra gotovim i riješenim“, poručio je Dačić.

 

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *