VIDEO – Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kompanije “Šandong Internešnal” Јang Sju potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, prva faza projekta od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 kilometra.

Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održabvati i finansirati izgradnju auto-puta Banjaluka -Prijedor.

 

Tokom ovog perioda, Srpska će koncesionaru, za raspoloživost auto-puta, plaćati 32,5 miliona evra godišnje naknade, a kako je planirano taj će novac biti obezbijeđen od putarine.

 

Vrijednost ovog auto-puta je 297 miliona evra, a kako je rekao Trninić, potpisivanje ugovora je rezultat trogodišnjih razgovora i dogovora, napominjući da od danas počinju teći rokovi koji podrazumijevaju da u naredne dvije godine bude završena eksproprijacija zemljišta.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednica Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Dodik je rekao da se radi o velikoj razvojnoj prilici u Republici Srpskoj, te da je namjera da što prije Republika Srpska sa auto-putem izađe na Drinu i spoji se na putnu infrastrukturu Srbije.

On je naglasio da će izgradnja ove dionice putne može pomoći privrednom razvoju i izrazio zadovoljstvo što Srpska danas ima više od 100 kilometara auto-puta.

Dodik je zahvalio kineskim partnerima koji su sa ministrom saobraćaja i veza Neđom Trninićem potpisali ovaj ugovor, izrazivši nadu da će kineski partneri biti efikasni u radu.

 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković, predstavnici Ambasade Kine u BiH, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te predstavnici javnih preduzeća i institucija Srpske.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *