VIDEO – Ostaje li Srpska bez građevinskih radnika?

Hoće li u domaćem građevinarstvu i ove sezone nedostajati radne snage? Prije godinu dana, u kratkom periodu, firme su ostale bez dijela građevinaca, pa su posao usklađivale s onima koji su ostali. Osim osjetnog nedostatka građevinaca, na jugu Srpske, izražen je i nedostatak zanatlija u građevinarstvu, pa počesto i rokovi završetka poslova zavise od njih.

Planiranje građevinskih poslova slično je prošlogodišnjoj sezoni. U Trebinje, odakle je najviše građevinaca prekoračilo u EU, uglavnom u susjednu Hrvatsku, stigli su drugi iz regije.

– Imamo dovoljno radne snage, ali isto tako, ne uzimamo poslove koje ne možemo da odradimo, većinom su domaći, iz Trebinja, Bileće, Gacka… – ističe Rade Kisin, rukovodilac gradilišta HERC gradnja d.o.o.

Mlađih je sve manje, jer su oni vičniji otišli za boljim zaradama. Ovdašnji zarađuju 3,5 do osam maraka po satu, ali o zaradama nerado govore.

– Građevinnski posao je težak, nije lako raditi. A primanja? Ovo što dobijamo zadovoljni smo, ali bi moglo i bolje – kaže radnik Radoslav Kisić.

U institucijama su svjesni egzodusa domaće radne snage, a moguće ga je zaustaviti i otvaranjem javnih radova.

– Nisu samo u pitanju građevinski radnici. Znamo da je Vlada povećala najniže plate na 450 maraka, to jeste malo, a možemo posmatrati i drugačije, to je sistem spojenih posuda i dolazi do prelijevanja – kaže ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović.

Dragana Vrabičić, predsjednik granskog sindikata radnika u građevinarstvu i stambeno-komunalnim poslovima kaže da je ovaj problem lako riješiti tako što radnicima treba dati odgovarajuće plate, platiti njihov rad, dati im adekvatnu zaštitu kako ne bi ginuli na građevinskim objektima.

Na posljedice otvorenog tržišta rada, za sada, nema adekvatnog odgovora. Zaštitinici radničkih prava kažu da je ključ rješenja u rukama institucija i vlasnici kapitala i građevinskih kompanija.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: