Od danas pojačana kontrola uvoza mesa

Od danas, granične inspekcijske službe pojačaće kontrolu uvoza mesa iz zemalja u kojima su se pojavile bolesti i zaraza životinja.

Cilj je zaštititi zdravlje stanovništva, ali i domaće proizvođače i izvoznike mesa.

Ove mjere dogovorene su nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu, Mirka Šarovića, i entitetskih ministara poljoprivrede Borisa Pašalića i Šemsudina Dedića, u Sarajevu.

– Mi ćemo vidjeti narednih dana koje će mjere da budu u prvom planu ali ono što je sigurno – od petka ćemo imati rigorozniju kontrolu na granici BiH i tome smo se danas dogovorili – rekao je Šarović.

– Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ističe da ne treba koristiti termin zatrovano meso, jer se ne radi o zatrovanom mesu već o mesu niže klase.

– Mi ubozimo najviše prednji čereg, to nije meso prve kategorije. Drugim riječima, stanovništvo Evrope pojede but, najkvalitenije meso, a mi uvizomo taj prednji čerek – kaže Pašalić.

ŠEemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kaže da svakako ne trebamo dozvoliti da naši potrošači koriste meso slabijeg kvaliteta.

– Naš cilj je da izvozimo kvalitetnije meso drugim zemljama a da uvozimo i kao potrošači koristimo meso koje zasigurno mora imati kvalitet koji je zadovoljavajući – dodao je Dedić.

 

Izvor.(RTRS)

 Ostavite komentar: