Neđo Trninić: Priča o avionskoj liniji Banjaluka – Teheran potpuna dezinformacija

Štrajk upozorenja koji su krajem prošle sedmice organizovali pojedini predstavnici sindikalnih organizacija koje djeluju pri “Željeznicama RS” potpuno je neopravdan i uvjeren sam da pojedini sindikalni lideri više gledaju svoje interese i pozicije, nego radnika koje zastupaju.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić. Iznenađen je, kako kaže, i razočaran stavovima nekih lidera sindikata, zbog toga što je bilo dogovoreno da zbog pozitivnog poslovanja tog preduzeća radnici dobiju upravo stimulativni dio na plate, a ne povećanje plata. Navodi i da je on čovjek kod kojeg je kontraproduktivno kada se postavljaju uslovi i ucjene.

– Sa upravom “Željeznica RS” ćemo sprovesti što smo i dogovorili o stimulaciji na plate, a predstavnici sindikata imaju pravo na svoj način da vode borbu. Štrajk svakako nije dobar put i ne znam kuda vodi – rekao je Trninić.

GLAS: Kako dugoročno riješiti problem poslovanja “Željeznica RS”?

TRNINIĆ: Procesom restrukturisanja, koje već ide veoma dobro. Prema ocjeni Svjetske banke, to je čak jedno od uspješnijih restrukturisanja koje su vodili. Prvi put imamo potpuno profitabilno stanje, veće izvorne prihode, kao i ispunjenje plana poslovanja, prebačaje plana proizvodnje i finansijskog plana.

GLAS: Kakvi su planovi kada je u pitanju zapošljavanje u ŽRS? Plan je smanjenje broja zaposlenih, ali već postoji i deficit radnika na pojedinim pozicijama u tom preduzeću?

TRNINIĆ: Svjesni smo rizika da smanjenjem broja radnika može doći i do disbalansa na pojedinim mjestima. Plan nam je, i u potpunosti to ispunjavamo – da nijedan radnik ne smije ostati nezbrinut. U ŽRS-u je već manje 640 radnika, a nijedan nije ostao nezbrinut. Svi su ili penzionisani, otišli uz otpremninu, ili na lični zahtjev. Stalno pratimo situaciju i tamo gdje se pojavi manjak radnika na pojedinim pozicijama, raspisaćemo konkurse za posao, da bismo nadoknadili potrebni kadar. U svakom slučaju, nastavljamo i sa planiranim smanjenjem zaposlenih.

GLAS: Da li je postignut zvaničan dogovor u vezi s letovima na relaciji Teheran – Banjaluka?

TRNINIĆ: Potpuna je dezinformacija da je i postojala ideja o uvođenju linije iz Banjaluke za Teheran. Bila je samo inicijativa jednog tur-operatera da se otvore letovi iz Kine, sa različitih destinacija, kao što su Peking ili Šangaj. Teheran se pominjao samo kao pomoćni aerodrom, gdje bismo dosipali gorivo, ali tu ne bi bilo ni izlaska ni ulaska sa aerodroma. Međutim, sve to je neko zloupotrijebio i objavio – otvara se linija Teheran – Banjaluka.

GLAS: Ali Direkcija za civilno vazduhoplovstvo potvrdila je da je izdala dozvolu iranskoj kompaniji “Mahan er” za čarter letove na relaciji Teheran – Banjaluka!?

TRNINIĆ: Nije sporno i ako je izdata dozvola toj kompaniji, ali ne postoji nikakav dogovor sa resornim ministarstvom, kao ni sa “Aerodromima RS”. Na primjer, i “Kontiki” organizuje letove za Grčku ili Tursku, ali za njih angažuje “Er Srbiju”.

GLAS: Znači, nema dogovorenih letova iz Banjaluke za Teheran?

TRNINIĆ: Nema.

GLAS: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da postoji zainteresovanost za uvođenje avionske linije između BiH i Rusije. Koliko bi to bilo značajno za Srpsku?

TRNINIĆ: Potpuno smo promijenili pristup razvoju “Aerodroma RS”, što je već i vidljivo – jer smo udesetorostručili broj putnika. Cilj nam je da i dalje napredujemo, a za to su nam, naravno, potrebne nove linije. U tom pogledu razgovarano je, između ostalog, i sa kompanijama iz Rusije koje su iskazale interesovanje, ali sve je još u fazi pregovora. Ali, svakako da bi imalo ogroman značaj za Srpsku.

GLAS: Da li postoji interesovanje još nekih zemalja za uvođenje letova iz Banjaluke, i kojih?

TRNINIĆ: Postoje neke inicijative, ali prerano je još o njima govoriti.

Autoput kroz Posavinu i Semberiju

GLAS: Ranije je najavljeno da krajem juna treba da počne gradnja autoputa od Beograda do Banjaluke, preko Bijeljine i mosta u Rači. Da li sve ide po planu?

TRNINIĆ: Srbija je pokazala zainteresovanost da o svom trošku gradi most preko rijeke Save u Rači, po principu sličnom u Bratuncu. Sada se BiH mora uključiti, kako bismo sa Srbijom potpisali sporazum o izgradnji tog mosta. Srbija planira da sredinom idućeg mjeseca postavi i kamen temeljac za njegovu izgradnju, tako da se nadam da će do tada sve biti dogovoreno i da će početi radovi.Ostavite komentar: