Zima idealna za pripremne radove

Za poljoprivredne proizvođače, koji vrijedno rade od početka proljeća do kasne jeseni, zimski mjeseci predstavljaju vrijeme za predah, a stručnjaci savjetuju da taj period mirovanja iskoriste za pripremne radove kako bi novi ciklus proizvodnje dočekali spremni.

Vrijeme od decembra do kraja marta smatra se periodom u kojem nema mnogo aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, ali u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da proizvođači to vrijeme treba da iskoriste da pregledaju njive i usjeve kako bi ustanovili u kakvom su stanju i da li im je potrebna prihrana ili zaštita.

– Važna mjera u zaštiti bilja je zimski pregled na prisustvo štetočina i na osnovu njega se može jako dobro ocijeniti potencijal štetnika za novu sezonu. Voćari moraju redovno obilaziti voćnjake i vinograde i provjeriti da li je na njima sve u redu, a oni koji imaju vremena trebalo bi da izvrše uklanjanje mumificiranih plodova iz krošnji pošto su oni rezervoari biljnih bolesti za sljedeću vegetaciju – rekli su u resoru.

Dodali su da na većim površinama voćari započinju rezidbu ubrzo nakon berbe voća kako bi sve neophodne radove stigli završiti što efikasnije. Savjetuju ih da tokom mirovanja, a prije početka vegetacije stabala, odrade tretmane plavim uljem.

– Takođe, u voćnjacima i na poljima potrebno je provjeriti sisteme za navodnjavanje, prekontrolisati plastenike i staklenike, a u slučaju većih padavina treba ih redovno čistiti kako ne bi došlo do oštećenja – naveli su u resoru.

Poljoprivrednicima savjetuju da bi bilo najbolje da tokom zimskih dana nabave repromaterijal i uskladište ga na imanju, jer su u “mrtvoj sezoni” cijene pojedinih repromaterijala niže nego inače.

– Kako bi spremno dočekali početak sezone poljoprivrednici bi trebalo da urade i provjeru, podmazivanje i remont mehanizacije – dodali su u resoru.

Ratarima koji planiraju da započnu obrađivanje novih parcela preporučuju da obavezno uzmu uzorke zemljišta i izvrše kontrolu plodnosti tla kako

bi kvalitetno pripremiti parcelu za željene usjeve.

– Poljoprivrednici koji u jesenjem periodu nisu stigli pripremiti brazde za novi ciklus, oranje mogu obaviti u toku zime u danima koji budu povoljni za rad u polju – naglasili su u Resoru za pružanje stručnih usluga.

Edukacija

U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi proizvođačima savjetuju da period mirovanja iskoriste za dodatnu edukaciju koju mogu dobiti u zimskim školama, na predavanjima, tribinama i radionicama koje organizuju njihovi predstavnici širom Srpske.

– Zahvaljujući aktivnostima koje sprovode naši savjetodavci, poljoprivrednici imaju priliku da dođu do novih saznanja, iskustava i informacija iz svih oblasti poljoprivrede, a koja su im neophodna da bi održali korak sa proizvođačima iz okruženja i svijeta – rekli su u ovom resoru.

 

Izvor.(Glas Srpske)

Ostavite komentar: