VIDEO – Vozila neće biti skuplja zbog sistema automatskog kočenja

Od sljedeće godine svi serijski automobili koji se prodaju u EU, moraju da imaju sistem za automatsko kočenje koji reaguje do 60 kilometara na čas. Taj radarski sistem zaštitiće pješake, bicikliste i ostale učesnike u saobraćaju koji su slabo vidljivi, posebno na otvorenim putevima.

Stručnjaci ističu da novi sistem neće podići cijenu, već će biti besplatan dodatak.

Bilo da je skup, bilo da je jeftin, novi automobil kupljen u Srbiji od sljedeće godine moraće da ima sistem automatskog prepoznavanja prepreke i kočenje do brzine od 60 kilometara na čas.

To je do sada bila samo dodatna oprema koja se doplaćivala kod kupovine ali sada je ona radi bezbjednosti proglašena serijskom. Sistem radi po principu radara i kamera ugrađenih u prednji dio automobila, one prate kretanje ispred vozila, uočavaju prepreku i obračunavaju put kočenja tako da zaustave vozilo na bezbjednom odstojanju od pesaka, bicikliste ili drugog automobila.

„Preuzima odgovornost za vozača. Neće moći da sletje sa puta, neće moći da napravi udes, udari pješaka, jer će se automobil sam zaustavljati. To je sada već u propisu evropskih zakona na prijedlog Japanaca. Više neće moći da se proizvode vozila bez takvog sistema bezbjednosti“, ističe Miloš Petrović, predsjednik asocijacije uvoznika dijelova i vozila.

Druga velika pogodnost je da će se ovim sistemom izbjeći sudari u magli ili sudari izavani nemarom vozača. Primjera radi, pogled na mobilni telefon ili displej može dovesti do sudara ili gaženja pješaka. Automobil sada sam reaguje bez volje vozača i zaustavlja se.

„Uvoznici u Srbiji poštuju sve propise i imaju obavezu i ograničenja ukoliko ne posjeduju sve normative koje Evropa propisuje. Od aktivnih i pasivnih do zagađenja vozila. To znači da neće moći ni da se registruje ukoliko stupi na snagu taj propis da mora da ima kameru ili uređaj za prepoznavanje pješaka“, navodi Petrović.

Pitanje koje se nameće logično je – da li će automobili poskupjeti? Međutim, dosadašnja praksa govori da sve nove obavezne dijelove bezbjednosnih sistema, nije plaćao kupac. Tako i bezebedno kočenje ako je obavezno, u automobilima EU, neće podići cijenu, već će biti besplatan dodatak, kažu stručnjaci.

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: