VIDEO – Ovaj leteći objekt ne dolazi iz svemira nego iz Rumunije

Ko kaže da leteći tanjiri ne postoje! Ovaj najnoviji, nagrađen na sajmu inovacija u Ženevi, dolazi s našeg planeta i djelo je rumunskog inženjera. On tvrdi da će njegova letjelica promijeniti način na koji putujemo nebom, a mnogi se slažu s njim.

Aerodinamičar Razan Sabie tvorac je Svestranog letećeg objekta zvanog ADIFO (All DIrections Flying Object). Riječ je o zračnom plovilu koju nebeskim prostranstvima jedri poput bespilotne letjelice. Njome se upravlja daljinskim upravljačem, a manevarske su joj sposobnosti fascinantne.

Sabie je na projektu radio pune dvije decnije, zajedno s rumunskim matematičarem Iosifom Taposuom, voditeljem teoretske aerodinamike na Nacionalnom avionskom institutu.

”Aerodinamika iza ovog aviona rezultat je više od dvije decenije rada i vrlo je dobro argumentovana na stotinama stranica, a potvrđena je i kompjuterskim simulacijama i testovima u zračnim tunelima’, pohvalio se Sabie portalu Vice.

Letjelica podsjeća na neindentifikovane leteće objekte iz SF filmova i stripova ali Sabie je inspiraciju pronašao na Zemlji, zapravo u morskim dubinama. Naime, kaže on, oblik njegove letjelice nalik disku oponaša presjek dupinove peraje.

Četiri ventilatora na trbuhu letjelici pomažu da se vine u zrak, dok joj mlazni motori na zadnjem dijelu daju potisak. Bočni potisnici omogućuju pak kretanje u stranu i okretanje usred leta.

Sabie tvrdi da će njegov dizajn biti od koristi pri izradi budućih nadzvučnih letjelica. Oblik diska, kaže on, ublažava udarne valove na površini pa letjelica može sigurno razbijati zvučni zid.

Iako rani prototipi izgledaju prilično uvjerljivo, raniji pokušaji izgradnje letećih tanjira nisu išli prema planu, uključujući i američke vojne eksperimente s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog vijeka.

 

Izvor.(Nezavisne novine)Ostavite komentar: