Počelo takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju 2019. godine u Republici Srpskoj

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Inovacionom centru Banja Luka ozvaničio je početak ovogodišnjeg takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju u Repubici Srpskoj.

Zainteresovani inovatori mogu se prijaviti do 30. aprila putem internet stranice www.inovacija.org.

Ministar Rajčević je napomenuo da je ovo takmičenje rezultat saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, na osnovu Memoranduma o saradnji dva ministarstva i Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.

– Cilj takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je podsticanje inovativnosti i preduzetništva, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promocija inovacija, te podsticaj njihove komercijalizacije. Kroz takmičenje je za prethodnih 12 godina prošlo ukupno 290 timova u kategorijama inovativnih ideja, realizovanih inovacija i potencijala i nagrađena ukupno 94 tima u vrijednosti od 427.000,00 KM – istakao je Rajčević.

Nagradi fond ovogodišnjeg takmičenja je 38.000 KM. U okviru ovog fonda, kao i ranijih godina, predviđene su nagrade u kategorijama najbolji srednjoškolski i najbolji studentski tim (po 1.500 KM) u cilju podsticanja mladih da se bave inovatorstvom.

Član Organizacionog tima takmičenja iz Srbije Dragan Povrenović naveo je da je ovo jedinstveni projekat koji se organizuje i u Srpskoj i Srbiji.

– Ne postoji takmičenje u Republici Srpskoj i Srbiji, to je jedinstveni projekat. Sve što se radi u Srpskoj i Srbiji je identično, a jedina razlika je u tome što nam nisu budžeti zajednički i samo se na kraju raziđemo kada dijelimo nagradni fond – pojasnio je Povrenović.

Dodao je da do kraja godine kada je proglašenje najboljih, slijedi čitav niz aktivnosti, kao i višemjesečni zajednički rad svih takmičara i onih koji ih obučavaju, kako da objasne šta su to napravili i kako to da prezentuju kao rješenje.

Direktor Inovacionog centra Drago Gverić je rekao da učešće na takmičenju, osim nagrada, svim takmičarima obezbjeđuje besplatnu stručnu pomoć u vidu edukacija kroz treninge i konsalting koji se organizuju u ICBL-u i besplatnu medijsku podršku.

Član prošlogodišnjeg pobjedničkog tima WinBees iz Trebinja Dragan Spaić je naglasio da je učešće na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju doprinijelo promociji njihove pobjedničke inovacije „termo košnica” i da vlada veliko interesovanje za ovaj proizvod, ne samo u Republici Srpskoj nego i u regiji.

– Već smo primili narudžbe i izrada nulte serije termo košnice je u toku. Veoma smo zadovoljni učešćem na takmičenju jer smo prošli niz stručnih obuka koje su nam pomogle da usavršimo naš proizvod i da steknemo nova znanja iz oblasti preduzetništva na čemu smo posebno zahvalni organizatorima takmičenja, a prije svega Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo – istakao je Spaić.

Na konferenciji je govorio i Boris Maksimović, član prošlogodišnjeg trećeplasiranog tima „Firm kontrol”, koji je pozvao sve koji imaju realizovanu inovaciju da se prijave na takmičenje.

 

Izvor:(Vlada RS)

 

Ostavite komentar: