Pavijani preživjeli više od šest mjeseci sa srcima svinja

Nakon eksperimentalne transplantacije srca, jedan pavijan je preživio 195 dana. Srce, međutim, nije došlo od drugog pavijana, već od svinje.

Kako bi se izborili sa problemom manjka organa za transplantaciju, naučnici predlažu ksenotransplantaciju, odnosno transplantaciju organa različitih vrsta. Uprkos tome što bi ovakva praksa mogla da izazove burne reakcije, veliki pomaci već su napravljeni.

„Ukoliko je uspješna, transplantacija produžava život i obezbjeđuje dramatično poboljšanje kvaliteta života. Zašto onda ne srce od svinje. Ono je veoma slično našem“, ističe Bruno Rajhart sa Univerziteta „Ludvig Maksimilijan“ u Minhenu, koji je autor novog istraživanja objavljenog u časopisu Nejčer (Nature).

Prošla istraživanja pokazala su da je ksenotransplantacija prilično teška i zahtjevna, kao i da ne daje povoljne rezultate.

Ipak, u najnovijoj studiji dva pavijana preživjela su više od šest meseci sa presađenim srcem – 182 i 195 dana.

Genetski modifikovana svinjska srca presađena su pavijanima, koji su dobijali doze imunosupresanata kako bi se smanjile šanse da njihova tela odbace nova srca.

Prva grupa pavijana uginula je vrlo brzo nakon presađivanja. Pokazalo se da je najveći problem što svinjska srca rastu mnogo brže od pavijanskih.

Poslije nekoliko izmjena u procedurama, istraživači su pavijanima smanjili krvni pritisak kako bi ga izjednačili sa svinjskim i dali im lijek koji usporava rast srca.

 

Od četiri pavijana, dva su preživjela više od šest mjeseci. Svi su uspavani u skladu sa laboratorijskim pravilnikom o ponašanju sa životinjama.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *