Od 01. jula novi zakon: Električna vozila će morati da proizvode buku

Postoji velika grupa ljudi koja jednostavno ne voli električna vozila koliko god ona bila štedljiva i praktična, pa čak i brza.

Najčešći razlog za to je nedostatak zvuka jer električni motori i baterije ne mogu proizvesti nikakvu buku. Smatra se da vozač ostaje zakinut za posebno iskustvo vožnje automobila, ali i da postoji ogromna opasnost za pješake jer ne mogu da čuju nailazak automobila.

Zbog toga je Evropska unija napravila novu odredbu kojom zahtjeva da sva električna vozila proizvode buku pomoću akustičnog sistema upozorenja za vozila, poznatijeg kao AVAS.

Prema EU, zvukovi koji se proizvode pri 20 km/h poput otpora vjetra i puta nisu dovoljni, pa će ovaj sistem morati proizvoditi buku glasniju od 56 decibela.

Novi zakon stupa na snagu već 1. jula, a obuhvatiće sva privatna vozila i vozila pravnih osoba, prenosi SrpskaInfo.

Osim dodavanja potrebnih zvučnika van automobila, proizvođači će takođe morati obezbijediti da se zvuk razlikuje zavisno od brzine ubrzanja, odnosno da proizvodi sličan zvuk onome kod motora s unutrašnjim izgaranjem.

Osim što će se ovim zakonom znatno povećati bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, čini se da će profitirati i kompanije poput “Harmana”, koje već desetak godina proizvode ovakve uređaje.Ostavite komentar: