Novi Huawei telefoni bez „fabričkog“ Facebooka, Instagrama i WhatsApp-a

Posljednjih godina, svjedoci smo da su svi androidi imali instaliranu aplikaciju za „Facebook“ kada smo ih kupili. „Huawei“ neće imati više tu privilegiju. Na udaru i „WhatsApp“ i „Instagram“.

Kompanija „Facebook“, kako javlja Rojters, zabranila je kompaniji „Huawei“ da ubacuje aplikaciju za ovu društvenu mrežu na svoje telefone prije prodaje. To predstavlja nastavak pritisaka američkih kompanija na kineskog tehnološkog giganta od kada je stavljen na „crnu listu“.

Zabrana je stupila na snagu odmah, a kako su potvrdili čelnici „Facebooka“, takođe se odnosi na aplikacije za WhatsApp i Instagram, kao dio Zakerbergove poslovne grupacije.

Iz korisničkog ugla, ovo neće činiti preveliku razliku jer će i dalje moći da preuzmu Facebook, WhatsApp i Instagram iz PlayStore, kao i da dobijaju unaprijeđene verzije aplikacija.

Ipak, biće to još jedna sitnica koja će „Huawei“ proizvode učiniti manje atraktivnim za kupce.

Dospijevanjem na „crnu listu“, kineski proizvođač mobilnih uređaja izgubio je mogućnost da kupuje i ugrađuje dijelove američkih kompanija u svoje proizvode bez posebne dozvole Vlade SAD. Prvi koji su objavili prekid saradnje sa kompanijom „Huawei“ bili su „Intel“ i “Qualcomm”.

Najveći udarac „Huawei“ je pretrpio kada je „Google“ povukao dozvolu za korišćenje operativnog sistema Android.Ostavite komentar: