Kočenje motorom ima niz prednosti: Ali ako napravite ove greške izlažete se ozbiljnom trošku

Mirno stižete do raskrsnice na kojoj je upaljeno crveno svjetlo ili se možda spuštate blagim brdom? U takvoj situaciji ne morate uopšte pritiskati kočnicu. U stvari, sve što trebate učiniti je skloniti nogu sa gasa i početi kočenja s motorom.

Učinak djeluje vrlo jednostavno. Kad se gas oslobodi, manje zraka se dovodi u komoru za sagorijevanje. To ima primjetan efekat na usporavanje automobila. Prebacivanje u niži stepen prijenosa s padom brzine motora. Automobil se može polako zaustaviti.

Kočenje motorom ima niz prednosti. Naravno, prije svega je ekonomična radi potrošnje goriva. Vješt odabir stepena prijenosa kako bi usporili automobil jedno je od najvažnijih načela ekološke vožnje. A učinak ovog mehanizma je poželjan jer tokom takvog kočenja motor praktički ne sagorijeva benzin ili dizel.

Ključ uspjeha je u tome što vješto izvedeno kočenje motorom nema negativnih utjecaja na trajnost motora ili mjenjača. Vozač ne mora brinuti o skupim greškama. Osim toga, smanjuje trošenje potrošnih elemenata kočionog sistema.

Kočenje motorom je jednostavno. Ovo je jedno pravilo!

Sposobnost kočenja motora nije pretjerano komplikovano. Vozač mora najprije jednostavno otpustiti papučicu gasa, a zatim promatrati pad brzine. Kad brzina rotacije padne na, recimo, 3.000 o / min kod benzinaca i 2 hiljade o / min kod dizela je potrebno prebaciti u niži stepen prijenosa. Osim mijenjanja stepena prijenosa, pritiskanje kvačila (a zatim i papučice kočnice) potrebno je i u posljednjoj fazi – kada je brzina vozila mala i treba ga potpuno zaustaviti.

Koje greške se mogu dogoditi tokom kočenja motorom?

Prerano prebacivanje prema dolje – uzrokovat će brže kočenje motorom, a zbog velikih okretaja, primjerice, kvačilo će biti jako opterećeno. Zamajac s dvostrukom masom i mjenjač. Ovo treba zapamtiti.

Približavanje raskrsnici s pritisnutim kvačilom ili mjenjačem u neutralnom položaju – nije kočenje motorom! Isključivanje motora znači da kočenje neće uspjeti – motor će nastaviti sagorijevati gorivo, a vozač će morati zaustaviti automobil kočnicama.

Ostavite komentar: