Koncert Dejan Trkulja (klarinet) i Dunja Janković (klavir)

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 20. maja 2019. godine (ponedjeljak) u 20.00 časova održaće se koncert Dejan Trkulja – klarinet i Dunja Janković – klavir.

Besplatne pozivnice za koncert svi zainteresovani mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora.

Dejan Trkulja (klarinet) je rođen 1984. godine u Banjoj Luci. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasi profesora Borisa Dukića. Kao srednjoškolac osvaja prve nagrade na republičkim takmičenjima 2001. i 2003. godine.

Diplomirao je i magistrirao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, na odsjeku za klarinet, u klasi profesora Nikole Srdića. Trenutno je apsolvent doktorskih umjetničkih studija na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Kao solista, uz pratnju orkestra Akademije umjetnosti, pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović izveo je djela V.A. Mocarta, K. Sjen Sansa, A. Koplanda, G.F. Telemana, K.Babića. Učestvovao je u snimanju kompakt diska sa kompozicijama Vlade S. Miloševića u produkciji Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, te je za tu priliku sa pijanistkinjom Timeom Hotić premijerno snimio kompoziciju Sevdalinka. Za austrisjku izdavačku kuću God Records snimio je kompoziciju Darkroom, kompozitora Slobodana Kajkuta.

Član je orkestra Banjalučke filharmonije od 2010. godine, na mjestu prvog klarinetiste.

Od 2005. do 2010. godine bio je zaposlen na mjestu profesora klarineta u Muzičkoj školi „Savo Balaban” u Prijedoru, i za to vrijeme sa učenicima osvojio značajan broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Od 2010. godine radi na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, prvo u zvanju asistenta, a od 2014. u zvanju docenta na predmetima klarinet, metodika klarineta i orkestarske dionice.

Dunja Janković (klavir) rođena je u Doboju gdje je završila osnovnu muzičku školu sa osvojene dvije specijalne nagrade u kategoriji kamerne muzike i prvu nagradu u kategoriji solo klavir.

U Banjoj Luci 2003. godine upisuje Srednju muzičku školu „Vlado Milošević” u klasi prof. Branke Kuzmanović. Za vrijeme školovanja osvaja dvije prve nagrade u kategoriji kamernih sastava (klavirski duo i vokalno-instrumentalni duo) kao i dvije prve nagrade u kategoriji solo klavir.

Po završetku srednje škole upisuje Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, u klasi prof. dr Vladimira Cvijića. Kao student učestvuje na raznim koncertima katedre za klavir i katedre za kamernu muziku kao i na manifestacijama Noć muzeja, Dani studenata, Dani Vlade S. Miloševića. U kategoriji kamernih ansambala, sa sopranom Miljanom Radinović i mecosopranom Anom Petrović, osvaja dvije prve nagrade – u Beogradu na takmičenju „Lazar Jovanović” i u Herceg Novom na takmičenju „Bruna Špiler”. Usavršavala se na kursevima Nataše Veljković (Austrija) i Kolina Stouna (Velika Britanija). Osnovne studije završava 2011. godine, a master studije 2013. godine, sa prosječnom ocjenom 10,00. Učestvovala je na Festivalu „Nei suoni dei luoghi” u Italiji kao predstavnik Akademije umjetnosti gdje je sa sopranima Albinom Smajlović i Ivanom Milinčić, održala cjelovečernji koncert u crkvi „Sveti Roko” u Vilezeu.

Bila je pijanista Udruženja pjevača operske muzike „Figaro” u okviru projekta „U susret operi” koji se realizovao u više gradova naše zamlje (Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Doboj, Teslić, Derventa) i u Beogradu u Muzeju Narodnog pozorišta. S Kamernim ansamblom „Belkanto” ostvarila je saradnju izvodeći projekat „Muzikom kroz svijet” koji se našao na repertoaru u gradovima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Dugogodišnja saradnja sa sopranom Albinom Smajlović dovela je do realizacije mnogih koncerata i nastupa od kojih se izdvajaju cjelovečernji koncerti u Kulurnom centru Banski dvor u Banjoj Luci, Kulturnom centru u Gradišci, Domu oružanih snaga u Sarajevu, u sali Gradske kuće u Novom Sadu, Kulturno-izložbenom prostoru u Nišu i nastup u okviru manifestacije „Dani Gradiške u Beogradu” u Skupštini grada Beograda.

Sa sopranom Ivanom Milinčić nastupa u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Od 2017. godine sarađuje sa klarinetistom Dejanom Trkuljom sa kojim je odsvirala koncerte u muzičkim školama u Doboju, Bijeljini i Travniku, Zavičajom muzeju u Gradišci i Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Bila je jedan od oficijelnih korepetitora manifestacije „Dani flaute” u Banjoj Luci, u organizaciji kvarteta flauta­ „Flutete”, kao i Trećeg internacionalnog kongresa klarinetista u Travniku 2017. godine, gdje je održala cjelovečernji koncert sa klarinetistom Kristijanom Borošom (Novi Sad, Srbija).

Učestvovala je u snimanju CD-a „Partiture iz paučine” na kojem su djela kompozitora Vlade S. Miloševića.

U ulozi klavirskog saradnika cjelovečernjih koncerata našla se preko 50 puta.

Zaposlena je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci od 2012. godine, gdje je trenutno u zvanju višeg umjetničkog saradnika.

 

(BL PORTAL)

 

Ostavite komentar: