Banski dvor: Koncert istaknutog operskog pjevača i baritona Olivera Njege

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 16. marta 2019. godine (subota) u 20.00 časova održaće se koncert istaknutog operskog pjevača i baritona Olivera Njege. Na koncertu će kao gošća nastupiti sopran Snežane Savičić Sekulić, uz klavirsku podršku pijanistkinje Nevene Živković.

BESPLATNE POZIVNICE za koncert svi zainteresovani mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora od petka, 08. marta 2019. godine.

Oliver Njego, srpski operski pjevač i profesor Univerziteta u Kragujevcu. Karijeru je započeo još 1980. godine, kada je postao član Skopske opere, gdje se oprobao u solističkim dionicama: Monterone u “Rigoletu”, Moralesa u “Karmen”-u, Franka u “Slijepom mišu”, Fiorela u “Seviljskom berberinu” .
Upisao je FMU u Skoplju, a potom prešao na Fakultet muzičkih umetnosti u Beograd u klasi prof. Radmile Bakočević gdje je i magistrirao .

Njegova solistička karijera sa glavnim ulogama počela je 1989. godine kada je postao solista Beogradske opere. Raskoš svog glasa pokazao je u “Seviljskom berberinu” Đ.Rosinija (tumačio je naslovnu ulogu, a poslije 20 godina i ulogu Don Bartola), “Slepom Mišu”, J. Strausa, “Otelu”, Đ. Verdija, “Lučiji od Lamermura”, G. Donicetija, “Atili i Don Karlos”, Đ. Verdija, “Karmen”, Ž. Bizea, “Čarobnoj fruli”, V.A. Mocarta, “Ljubavnom napitku”, G. Donicetija.

Tokom rada u Beogradskoj operi od 1989. do 2009. godine učestvovao je na svim gala koncertima u Narodnom pozorištu.

Dvije godine zaredom, 1997. i 1998. osvojio je prvo mjesto na festivalu “Beogradsko proleće” u kategoriji starogradske pesme i romanse.

Na Festivalu omladine svijeta u Sjevernoj Koreji 1999. godine, dobio je nagradu za interpretaciju u duetu sa Natašom Jović, a takođe i nagradu kao solo izvođač.

Uživanje u njegovom talentu nije uskraćeno ni publici u Kini, Kanadi, Kipru, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Australiji i Grčkoj.

Za svoj dugogodisnji humanitarni rad i preko 800 održanih humanitarnih nastupa dobitnik je i velikog broja plaketa i zahvalnica, među kojima su najznačajnije: Zlatna značka kulturno prosvetne zajednice Srbije, prestizna nagrada Zlatni Beočug za doprinos u kulturi, orden Pravoslavne crkve despota Stefana od patrijarha Irineja i dve Gramate od patrijarha Pavla.

Od 2009. godine je u zvanju vanrednog profesora na muzičkoj akademiji FILUM u Kragujevcu.

Snežana Savičić Sekulić je prvakinja Opere Nacionalnog teatra u Beogradu.

Srednju muzičku školu „Vlado Milošević”, odsjek Teorije muzike, završila je u Banjaluci. Osnovne i postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Radmile Smiljanić. Solo pjevanje počinje da uči sa 22 godine, a već sa 25 nastupila je u Narodnom pozorištu, gdje je debitovala sa glavnom ulogom Đilde u Verdijevom Rigoletu. Iste godine, uspješno debituje na sceni Opere i teatra Madlenianum, takođe sa glavnom ulogom Karoline, u Smetaninoj operi Dve udovice. Tako zakoračuje i stupa na veliku scenu svijeta opere, uspješno opravdavši status mlade nade Fakulteta muzičkih umetnosti.

Ove godine uručena joj je specijalna ,,Jubilarna Povelja” za izuzetan dugogodišnji umjetnički doprinos Operi i teatru Madlenianum, povodom 20 godina njihovog uspešnog postojanja i rada.

Laureat je i prvi dobitnik prestižne nagrade „Oskar Danon”, koju je dodijelilo Narodno pozorište za vrhunske umetničke kreacije. Dobitnik je godišnje nagrade Narodnog pozorišta za izuzetan umjetnički doprinos repertoaru u sezoni 2010/2011. Prvi je dobitnik nagrade „Muzika Klasika” najuspešnijem ženskom izvođaču godine, kao i prvi dobitnik nagrade UMUS, najuspešnijem mladom umjetniku. Laureat je međunarodnih takmičenja solo pjevača kao što su: „Nikola Cvejić”, ,,Obzorja na Tisi” i takmičenja „Jeunesses Musicales” u Beogradu, gdje su joj istovremeno dodijeljene četiri nagrade – prvi put u istoriji takmičenja. Slijedi nagrada na takmičenju „Ada Sari” u Poljskoj, kao i nagrade „Biserke Cvejić” najuspješnijem studentu odseka Solo pjevanje. Dobitnica ,,Zlatne značke” Kulturno-prosvetne zajedenice Srbije kao i Diplome grada Banjaluka, za vrhunske umjetničke rezultate i doprinos u kulturi.

Usavršavala se u Beču, kao stipendista SEE Muzikteatra. Stipendija je dodjeljena najuspješnijim mladim operskim pjevačima Centralne i Istočne Evrope. Imala je zadovoljstvo i čast da radi sa svjetski priznatim umjetnicima, uključujući operske produkcije i koncerte. Navedena saradnja krunisana je svečanim koncertom u Bečkoj državnoj operi 2009. godine.

Snežanina bogata karijera obuhvata nastupe na mnogobrojnim evropskim operskim i koncertnim scenama: Rim, Pariz, Petrograd, Ekaterinburg, Brno, Amsterdam, Maribor, Bukureštu,Temišvaru, Zagreb, Split, Novi Sad, Podgorica, Skopje, Londonu, Bostonu, Budimpešti, Novom Sadu, Cetinju, Sarajevu, Banjaluci… Ostvarila je 23 glavne, neke od njih su La Traviata, Lucia di Lam:mermoor, Die Zauberflöte, Le Nozze di Figaro, Gianni Schicchi, Les contes d’ Hoffmann, L'elisir d'amore, L'amour des trois Oranges, La Boheme, Angelique, Il Barbiere di Siviglia, Don Pasquale, Don Giovanni…

Na svom repertoaru ima preko 40 vokalno-instrumentalnih djela i aktivna je na koncertnoj sceni isto kao i u operi.

Sarađivala je sa Rimskim Simfonijskim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, Fiharmonijom Brno, Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Simfonijskim orkestrom „Stanislav Binički”, Crnogorskim Simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom, Gudačima Svetog Đorđa, Gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Camerata Serbica i mnogim drugim, kao i sa istaknutim dirigentima: Claudio Vandelli, Silvio Barbato, Jose Collado, Davide Crescenzi, Uroš Lajovic, Alberto Veronesi, Marco Boemi, Mladen Jagušt, Olivier Grangean, Ivan Repušić, Darinka Matić-Marović, Vladimir Kranjčević, Bojan Suđić…

Od 2017. godine je gostujući profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Ostvarila je snimke za diskografsku kuću „Mandala-Harmonia Mundi” u Parizu, izvodeći đelo srpskog kompozitora Ivana Jevtića „Eissplitter”. Imala je čast da nastupa kao gost na solističkom koncertu operske dive Montserrat Caballe, održanom u Beogradu 2011. godine.

Nevena Živković, pijanistkinja, završila je nižu i srednju muzičku školu u Beogradu u klasi prof. Lidije Matić. Diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mirjane Šujice-Babić na katedri za klavir. Osvojila više republičkih i saveznih nagrada na takmičenjima na prostorima bivše Jugoslavije. Tokom studija bila stipendista Fonda za mlade talente “Vlastimir Pavlović – Carevac”. Karijeru je počela volonterskim radom u operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu sezona 95/96, a od sezone 96/97 godine je u stalnom radnom odnosu kao muzički saradnik – korepetitor u Beogradskoj operi.

Nastupala je u svim koncertnim dvoranama u Beogradu, zatim u gradovima Nišu, Subotici, Torontu ( Kanada), Trebinju, Banjaluci, Sarajevu, Vukovaru, Dubrovniku ( Hrvatska ), Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Novom Sadu, Čačku, Pečuju, Budimpešti ( Mađarska), Skadru ( Albanija) , Nikšiću, Podgorici, Baru, Cetinju, Tivtu ( Crna Gora ), Pizi, San Gineziju (Italija), Kopenhagenu ( Danska), Beču (Austrija), Parizu ( Francuska), Pragu ( Češka), Bostonu (USA), Njernigerode (Njemačka).

 

Ostavite komentar: