utorak, 01 maj 2018 12:13

Predstavljen prvi srpski 3D štampač

Napisano

U Beogradu je prošlog vikenda na sajmu 3D štampe prikazan prvi štampač domaće proizvodnje koji je po nekim karakteristikama bolji od sličnih u svijetu, a dva puta je jeftiniji.

 Tehnikom 3D štampe može se u mikronskoj preciznosti štampati nakit, kompletne zubarske proteze i mostovi, dijelovi vještačkih kukova i kičmenih pršljenova, i još mnogo toga što ima praktičnu primjenu.

Radi se i na bioštampačima koji za sada mogu da štampaju ljudsku kožu, a u budućnosti bi mogli da štampaju i čitave organe za presađivanje.

Granice u tri-de štampi nema. Na 3D štampačima moguće je štampanje osnove od biomaterijala na kojem se gaje ćelije i koje bi za određeni period od mjesec do dva dale nevjerovatan rezultat – ljudsko uvo spremno za transplantaciju na pacijenta.

Stručnjaci koji se bave ovom tehnikom štampanja kažu da će veoma brzo doći vreme kada možemo štampati i neke značajnije stvari za transplantaciju.

„Za sada je to koža i neka jednostavnija tkiva, ali nadamo se da će to u budućnosti moći da se primjeni na mnogo složenije organe“, objašnjava Vojislav Milivojević iz Instituta „Mirna“

Srbija ne zaostaje u razvoju tri-de tehnika štampanja. Našim tri-de štampačem možete u mikronskoj preciznosti, na primer, uraditi veštački kuk u bilo kom materijalu, i to po meri pacijenta ali mnogo jeftinije.

Na tri-de štampačima se mogu štampati i auto-dijelovi i sve što ima savršenu, ali pokretnu strukturu.

„Mogu da se rade slušni aparati, elementi za stomatologiju, protetiku kao takvu, može za elektroniku ili mikroplastiku“, kaže Saša Raca iz „Akslinka“.

Ovakav vid dizajniranja i proizvodnje u svetu je odomaćen. Kod nas, zbog limitiranih sredstava, ceo posao se sveo na uslugu.

„Imamo znanje, sve što je neophodno, nemamo samo ono što je bitno – kome to da prodamo, kome da plasiram“, rekao je Vojislav Milivojević.

Kao i sve što je u eksperimetalnoj fazi i tri-de štampa za sada ima ograničene domete.

Međutim, kažu stručnjaci, za nekoliko godina putem raznih štapača moći će da se štampa skoro svaki oblik i svaka veličina, od poslovnih zgrada do bisera.

Kada medicina bude dala još neke odgovore, a oni se očekuju u narednih pet godina, i štapanje i zamjena ljudskih organa biće rutinska stvar.


Izvor:(RTS)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.