subota, 04 avgust 2018 21:30

Plastika emituje stakleničke plinove koji pokreću globalno zagrijavanje

Napisano

Plastika koju svakodnevno upotrebljavamo emituje stakleničke plinove kada je izložena sunčevoj svjetlosti, pokazali su rezultati studije koja je objavljena u stručnom časopisu PLOS.

Iako plastika izložena sunčevoj svjetlosti emituje male količine metana i etilena, istraživači su zabrinuti jer su emisije metana glavni pokretač globalnog zagrijavanja.

 

"S obzirom na količinu plastičnog otpda na obalama i količini plastičnog otpada koja je izložena sunčevoj svjetlosti neophodno je pod hitno zaustaviti plastičnu proizvodnju, naročito proizvodnju plastike za jednokratnu upotrebu", rekla je Sarah-Jeanne Royer sa Univerziteta na Havajima.

 

Royer sada radi na procjeni količine plastike koja je izložena suncu na globalnom nivou. Cilj joj je pronaći načine ograničenja emitovanja stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene.

 

Jonathan Nichols sa Univerziteta u Kolumbiji rekao je kako su ova otkrića veoma važna, jer ne možemo riješiti problem stakleničkih plinova sve dok ne definišemo svaki njegov segment, prenosi Klix.ba.

 

Prethodne studije pokazale su da je od 1950. godine proizvedeno više od 9 milijardi tona plastike, a da je većina plastičnog otpada u našoj okolini.

 

Naučnici su u martu ustanovili da je plutajući plastični otok u Tihom okeanu 16 puta već nego se prethodno mislilo.

 

(BL PORTAL)

 

 


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.