subota, 28 jul 2018 01:34

Internetom kruže podmukli prevarantski mailovi

Napisano

Sredinom jula ove godine u inbokse elektronske pošte širom svijeta počele su stizati poruke u kojima se vlasnicima email adresa prijeti objavom snimaka na kojim se može vidjeti kako tobože gledaju pornografske sadržaje.

"Dok sam ti kopao po životu, napravio sam video koji čine dva snimka. Uz pomoć vaše web kamere snimio sam što ste radili dok ste gledali nešto na internetu. Ukratko, neprimjereno je. Iskreno, spreman sam zaboraviti ove detalje o vama i dopustiti vam da se vratite svom životu. Zato ću vam ponuditi dvije mogućnosti - ili ignorišite ovaj email ili mi platite 2.900 američkih dolara", stoji u jednom takvom emailu.

 

"Prva opcija: ignorisanje ovog emaila. Dopustite da vam kažem što će se onda dogoditi. Poslat ću video svim vašim kontaktima, rođacima i saradnicima. Neće vam to pomoći u izbjegavanju sramote kada se budete morali suočiti s vašom porodicom.

 

Druga opcija: slanje 2.900 dolara. Nazvaćemo to mojom "napojnicom za tajnost". Odaberete li ovu opciju vaša će tajna ostati tajna. Odmah ću uništiti video, a vi ćete zadržati svoj život."

 

Ova poruka je drugačija od onih ranijih jer u polju za predmet emaila navode šifru koju su vlasnici email adrese negdje jednom koristili. To prijetećim porukama naočigled daje na legitimitetu jer tobože dokazuju da vam je zlonamjerni haker provalio u računalo.

 

Hakeri ovakvim vrstama prijevara vrebaju one koji svoje šifre nikada ne mijenjaju ili koji istu šifru koriste za prijavu na više različitih servisa, a došli su do njih putem krađa podataka sa velikih servisa. Da biste se zaštitili od ovakvih prevara, dobro je često mijenjati šifre koje koristite, a ako ovakvu email poruku primite, provjerite prijeti li vam se šifrom koju trenutno koristite ili je riječ o šifru koju više ne koristite. Sve pokušaje email prevara možete prijaviti policiji.

 

Izvor:(Jutarnji.hr)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.