nedelja, 13 maj 2018 09:12

Google korisnicima omogućava da obrišu istoriju pretrage koju pretraživač čuva

Napisano

Internet pregledači (browseri) čuvaju istoriju pretrage na sajtovima koje korisnik posjećuje onlajn, kao i ono što preuzima sa veba. Međutim, Google takođe skladišti logove onoga što pretražujemo i pregledamo. 

Dobra vijest je da je moguće obrisati ono što ne želite da Google ima sačuvano u svojim logovima.

Ovo je deo usaglašavanja kompanije Google sa pravilima Evropske Unije o regulisanju privatnosti, poznatijim kao General Data Protection Regulation (GDPR). Prema navodima Google-a, kao deo GDPR napora, kompanija je poboljšala kontrole i jasnoću informacija u My Account sekciji, kako bi korisnici bili bolje informisani o tome kako i zašto se njihovi podaci prikupljaju.

Sve što je potrebno da korisnici urade, kako bi obrisali sačuvane logove, jeste da odu na svoju "My Activity" stranicu na Google-u i kliknu na tri tačkice sa strane i pritisnu "delete". Korisnici mogu da izaberu da brišu pojedinačne informacije, ili kompletne podatke. Moguće je podesiti i kada informacije želite da budu obrisane, kao i sa kojih proizvoda (Chrome, YouTube, search, maps i drugo), prenosi benchmark.rs.

Pored ovoga, Google će korisnicima dati više kontrole nad istorijom lokacije, aktivnostima na vebu i aplikacijama i drugo.


(BL PORTAL)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.