petak, 25 maj 2018 14:42

Google Chrome ekstenzija koja obavještava korisnika da li mu je šifra kompromitovana

Napisano

Google Chrome ima novu ekstenziju koja se zove PassProtect, a njen zadatak je da obavještava korisnike da li im je šifra kompromitovana.

Ekstenziju je napravila firma Okta s ciljem da korisnici znaju da li su njihovi podaci izloženi opasnosti od krađe ili korištenja bez dozvole.

Nakon što skinete novu verziju, ulogujete se i kliknete enter, iskoči novi prozor u kojem piše da li je vaša šifra još uvijek sigurna. Softver pregledava sve podatke koji su do sada "procurili" i onda obavještava korisnika da li je njihova šifra kompromitovana.

Za sada je ova ekstenzija dostupna samo za Google Chrome, ali korisnici se nadaju da će uskoro biti dostupna za Firefox i druge browsere, prenosi Klix.ba.

PassProtect pretvara vašu šifru u enkriptovani niz karaktera, tako da nije dostupna nikome. Potom prvih pet karaktera "provlači" kroz bazu "Have I Been Pwned" i ukoliko postoji poklapanje, korisnici dobijaju odgovor da njihova šifra više nije sigurna.

Iz kompanije su naglasili kako oni neće znati vašu šifru i ona nikada neće završiti dalje od vašeg kompjutera.

 


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.