petak, 01 jun 2018 11:05

Digitalne registarske tablice postaju stvarnost

Napisano

Početnom godine Kalifornija je najavila mogućnost legalne upotrebe digitalnih registarskih tablica, a sada su one zaista postale stvarnost.

Radi se o pilot programu koji kalifornijski odjel za motorna vozila (DMV - Department of Motor Vehicles) provodi s kompanijom Reviver auto, koja je osmislila koncept digitalne registarske tablice.

Digitalne registarske tablice nisu ništa drugo nego jednostavni tableti s dodatno zaštićenim ekranom. Takav koncept omogućava ispis različitih poruka, ali daje i mogućnost neprestanog praćenja. Istina, u slučaju krađe registarske tablice moguće je jednostavno skinuti i baciti pa je upitno koliko pomažu u sigurnosnom aspektu.

Digitalne registarske tablice će se nuditi putem ovlaštenih dilera i, pogađate, nisu jeftine. Time jedna od zadnjih jednostavnih komponenta na automobilu nije samo zakomplicirana nego je i poskupjela na tačno 699 dolara. A svemu valja pridodati i trošak mjesečne rate od 7 dolara.

U kompaniji Reviver auto kažu da najviše zainteresiranih dolazi iz firmi koje imaju flote vozila. Oni će moći dodatno reklamirati svoju firmu i putem programabilne registarske tablice. Inače, dobra je stvar da je predviđena obnova registracije online, bez potrebe za ikakvom papirologijom i lijepljenjem naljepnica. Također, pri parkiranju će se ispisivati dokad je plaćen parking, prenosi Faktor.ba.

U DMV-u kažu da za sada nemaju jasne planove oko uvođenja digitalnih tablica i da upravo pilot projekt ima za cilj pokazati moguće prednosti.

 

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.