nedelja, 25 mart 2018 00:39

Zdenka Kovačiček održala koncert u Banskom dvoru u Banjaluci

Napisano

U organizaciji Banskog dvora – Kulturnog centra sinoć je u prepunoj Koncertnoj dvorani održan koncert „ZDENKA KOVAČIČEK – TRIO“.

Harizmatična i bezvremenska, Zdenka Kovačiček tokom decenija uspješne karijere ispričala je brojne muzičke priče, istražila različite žanrove i izraze, te osvojila pozornice muzičkog teatra, ne mareći pritom za trendove.

Nakon nedavnog spektakularnog koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu na kojem je obilježila 60 godina karijere, Zdenka Kovačiček će svoj muzički rođendan proslaviti i u Banskom dvoru u Banjaluci zajedno sa gitaristom Lovrom Šicelom i klavijaturistom Juricom Hotkom koji čine „Zdenka Kovačiček – Trio“.

Ovo akustično veče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora repertoarski će činiti pjesme koje su obilježile Zdenkinu karijeru među kojima su i najpoznatiji hitovi poput "Žene za sva vremena", ali i singlovi sa posebnih izdanja iz sedamdesetih i osamdesetih godina kao što su "Frka" i "Volim te ko konja" koji su ponovo aktuelizovani zanimljivim izvođenjima, obradama ili reizdanjima koji potvrđuju Zdenku Kovačiček kao umjetnicu ispred svog vremena. Koncert će prema Zdenkinim riječima obuhvatiti i poznate džez standarde, fragmente iz mjuzikla o Dženis Džoplin i puno bluza.

Granice su za Zdenku Kovačiček bile i ostale nepoznanica - podjednako je svoje mjesto našla u Evropi, Rusiji i Americi, kao i u različitim muzičkim žanrovima i umjetničkim formama. Bez obzira na iskustvo i godine iza sebe, ne prestaje sa konstantnom muzičkom nadgradnjom. Mnogi je smatraju najboljim džez-rok vokalom s naših prostora, vrhunskim izvođačem bluza, kao i prvom damom džeza. Poznata je po specifičnom vokalu i stilskom afinitetu, izraženom smislu za interpretaciju, kao i majstorskim improvizacijama.

Tokom karijere ostvarila je niz uspješnih i različitih saradnji sa stranim muzičarima, ali i velikim muzičkim imenima s ovog područja poput Boška Petrovića, Gorana Bregovića, Branka Bogunovića Pifa, potom s poznatim kompozitorima kao što su Miljenko Prohaska, Damir Dičić, Igor Savin, Kornelije Kovač, Dalibor Paulik te domaćim kultnim grupama Nirvana, Time, Bijelo dugme, Telephone Blues Band.

Nastupa po svjetskim džez klubovima, u Rusiju se vraćala čak 25 puta, a u Americi je predstavila jedan od svojih najdražih albuma, onaj na engleskom jeziku, "Love Is A Game". Do sada je izdala 12 albuma i 50 kompilacija.

 

Izvor:(Banski dvor)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.