ponedeljak, 18 decembar 2017 01:40

Tito bio otet 13 dana, vratio se kao drugi čovjek

Napisano

U Monodrami-ispovesti "Ja, Jovanka Broz", scenariste i reditelja Milana Šarca, nekadašnja prva dama tvrdi da je Tito bio otet. Odmah poslije povratka počeo raskid sa Jovankom. Javnost će svjedočenjem biti šokirana...

Milanu Šarcu, scenaristi i reditelju, koji je u profesionalnu biografiju upisao dokumentarce o Radošu Novakoviću, Miri Trailović, Zoranu Radmiloviću, Miri Stupici... na prvi pogled malo ko bi dao žutu banku. Ni on, sam, na sopstveno odelo ne bi dao ni pola, te, banke. Vazda je smatrao da odelo ne čini čoveka i ne želi da, njega lično, iko po tome preporučuje.

Ali, on se ovih dana preporučio potpisujući monodramu-ispovest, kao scenarista i reditelj, "Ja, Jovanka Broz", koja je uveliko u pripremi i koja će, kako smatra, izazvati šok u javnosti i osvijetliti zatamnjene dijelove naše istorije.

Milan Šarac

Milan Šarac

Milan Šarac je bio čovjek od posebnog povjerenja Titove udovice više od dve decenije. Bilježio je ono što je govorila. Lajtmotiv monodrame zapravo je predsmrtna želja i oporuka nekadašnje prve dame velike Jugoslavije, gotovo zavjetna ispovjest data nekoliko mjeseci pred smrt.

Naslovnu ulogu Šarac je poverio glumici Snežani Savić, prijatelju i generacijskoj koleginici sa Akademije za pozorišnu i filmsku umjetnost. Šarac kaže da se opredijelio za ovu glumicu jer je ona, po svemu, posebno "po moralnom načelu, ali i fizičkoj sličnosti sa Jovankom Broz, zaslužila tu ulogu".

Šarac je u dio života Jovanke Broz ušao po preporuci, zlatnoj ulaznici koju mu je povjerio general Đoko Jovanić, čiji je bio biograf, a Jovanić prvi komandant i zavičajac iz Like Titove Jovanke. Segmenti razgovora vođenih "danima i noćima" samo su djelić monodrame iz koje je "Novostima" povjereno da objave tek nekoliko ekskluziviteta.

Šarac nam, tako, kaže da mu je Jovanka ispričala:

- Govorila sam Titi, dajte da se te Dražine kosti koje su ostale od njega vrate porodici njegovoj. Neka ih njegova porodica sahrani gdje želi. Uvijek sam to govorila, ne samo kad se oko toga u narodu komešalo, ubjeđivala sam ga da je to najbolje rješenje. Nisam, nažalost, uspjela da ga ubijedim.

Iz scenarija preuzimamo svjedočenje Jovanke Broz iz vremena kada je počeo "neviđeni atak" da je odvoje od Tita.

- Došla sam u rezidenciju, a Tita nema. Nestao. Gde je? Niko ni riječ da kaže. Nije ga bilo 13 dana. Bila sam u šoku. Nisam mogla nikome da kažem, mislim na svjetsku javnost, niti da ga sama tražim. Zamislite, država bez šefa države. Nestao čovjek u po bijela dana. Kad su ga vratili, nije to bio onaj moj Tito. To je bio prvi dan našeg konačnog razdvajanja. Gdje je bio? Ko ga je kidnapovao? Ispričala sam to samo Radu Čečuru, mom šefu obezbjeđenja, pukovniku policije.

U monodrami će se vidjeti da se Titova udovica nikada nije odrekla svoje pravoslavne vjere. Bez obzira na režim u čijem je korenu bio ateizam. Šarac svjedoči da je od njega Jovanka tražila da se sretne, zapravo da je posjeti mitropolit Amfilohije. To se i dogodilo, o čemu je u "Novostima" svjedočio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

- Nekoliko mjeseci pred smrt mitropolit Amfilohije je i posjetio Jovanku Broz. Dugo su razgovarali, satima. Ne znam kakav je epilog tog razgovora, ali znam da mi je mitropolit rekao da mu je najveća želja da služi opelo na mjestu gdje su položene Dražine kosti. Da li mu je Jovanka nešto rekla, ja ne znam, ali je mene zavjetovala da joj on služi opelo kada dođe trenutak njenog odlaska u vječnost. 

Mitropolit nije bio tada u Srbiji, ali je nekoliko dana po Jovankinoj sahrani služio pomen u Kući cveća. Ja sam mu u tome pomogao, pomen organizovao i to mi je velika čast. Voleo bih da mu pomognem i kada, jednog dana, bude služio pomen na mjestu gdje su Dražine kosti.

Iz obimnog materijala koji nije ušao u scenario izdvojili smo prizor iz vremena kada je Haški tribunal sudio Slobodanu Miloševiću. Šarac priča da je Jovanka veoma uvažavala porodicu Milošević.

- Pratili smo to suđenje ona i ja - kaže Šarac. - Jovanka je u jednom trenutku, potpuno spontano, kazala: "Moj Milane, vidiš kako govore neistinu da se Miloševićev otac ubio. Da se objesio. Nije to istina, Milane. Njega su ubili jer je bio ruski čovjek. Voleo je Rusiju. Zato su ga ubili."

PRETEKLA JE SMRT

Na pitanje zašto Milan Šarac nije prije Jovankine smrti napisao ovu monodramu, odgovorio nam je:

- Sa Jovankom smo se, Rade Čečur i ja, dogovorili da radimo i film, i knjigu i monodramu, prije njene smrti, a neposredno poslije mog feljtona o Đoki Jovaniću. Tim povodom smo i nazdravili i slikali se, i u detalje dogovorili kako će sve da izgleda. Vreme nas je preteklo, Jovanku je oborila bolest, pa pretekla smrt. Od tada do ove monodrame čekao sam da se "ispucaju" svi takozvani biografi... A mogu da posvjedočim, kao što može da posvjedoči i njeno obezbjeđenje, Jovanka ih nikada nije vidjela.

TEK ĆE JOJ ODATI POŠTOVANjE JER SE NIJE ODREKLA KORJENA

- Jovanka je sa Šarcem danima razgovarala o svemu i prema njemu nije imala nikakvu rezervu. Monodrama je, smatram, dug prema Jovanki, kojoj će srpska javnost tek odati poštovanje jer se nikada nije odrekla svojih srpskih korena i pravoslavne vere - kaže, za "Novosti", Rade Čečur, dugogodišnji šef obezbjeđenja Jovanke Broz.

Snežana Savić / Foto: M. Anđela

Snežana Savić / Foto: M. Anđela

SNEŽANA SAVIĆ: ULOGA JE VELIKI IZAZOV

Glumica Snežana Savić, koja je prihvatila da tumači naslovni lik u monodrami "Ja, Jovanka Broz", kaže, za "Novosti", da je za nju ova uloga i izazov i velika čast.

- Obaveza je da se Jovanka, kao značajna istorijska ličnost, ali i kao tragična ličnost, predstavi u svetlu istine. Pomalo i strepim, jer ova uloga zahteva potpuno posvećenje, celog čoveka.


Izvor:(Novosti.rs)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.