utorak, 15 maj 2018 13:36

Narodno pozorište RS: Projekcija televizijskog koncerta Reja Čarlsa

Napisano

Narodno pozorište Republike Srpske vas sa zadovoljstvom poziva na projekciju televizijskog koncerta Reja Čarlsa – scena "Petar Kočić" u srijedu, 16. maja 2018. godine u 20.00 (ulaz sa bočne strane).

Ulaz na projekciju je slobodan, a nakon projekcije slijedi razgovor. Razgovor modelira Slaviša Radan, dramaturg, a gost je Nebojša Ristić, rok-kritičar.

Rej Čarls, pravim imenom Rej Čarls Robinson, jedan je od najvažnijih muzičara XX vijeka na prostoru SAD-a. Kompozitor, tekstopisac i jedan od tvoraca "soul" muzičkog pravca nastalog pedestih godina.

Glas Reja Čarlsa bio je posve drugačiji od onoga što se moglo čuti do tada. Izrazito snažan, lako prepoznatljiv, bazirao se na mnoštvu neobičnih zvukova nastalih vikanjem i vrištanjem, ali kontrolisanim u potpunosti. Tačnije, savršeno iskorištenim da se suptilno postigne sklad dinamike i ritma, ali i izrazi emocija prisutna u Rejovoj duši - ona je i suviše intenzivna da bi se pokazala do tada uobičajenim vokalnim izvođenjem. Znači, da bi se prenijela poruka, primat uglavnom preuzima njegov glas - postaje dominantan, i u odnosu na tekst, i u odnosu na muziku.

Za svoje pjevanje, Rej kaže: „Kada pjevam onda često plačem. Znam da kažu da muškarci ne bi trebalo da plaču, ali ja smatram da je to pogrešno. Plakanje je za mene bio način da izbacim iz sebe stvari koje su duboko, duboko zakopane. Plakanje je osjećanje, a imati osjećanja znači biti čovjek. O, da - ja plačem."

Traumatična iskustva iz ranog djetinstva i mladosti u Grinvilu, Florida, morala su obilježiti Rejov život - njegov mlađi brat Džordž, utopio se u škafu za pranje rublja kada je imao tri, četiri godine, a ubrzo nakon toga, Rej je počeo gubiti vid. U pitanju je posljedica glaukoma, tj. gomilanja previše tečnosti u oku zato što odvodni kanali budu začepljeni. Do svoje sedme godine, Rej je bio sasvim slijep.

Majka uspijeva isposlovati da pohađa Školu gluvih i slijepih u Svetom Avgustinu, Florida. Tu se obrazuje, uči da svira klavir, orgulje, saksofon, klarinet, trube.
Kad je imao 14 godina, u proljeće 1945. umire mu majka. To je za njega bio ogroman šok – tako mlad ostati sam na svijetu. Ove dvije smrti (brata i majke) obilježile su njegov život kao dvije velike tragedije.

Vraća se u školu ali je vrlo brzo izbačen iz nje. Tako počinje da svira klavir u bendovima po Floridi – Džeksonvilu, Orlandu, Tampi.

1948. odlazi u Sijetl svjestan da najveći hitovi na radiju dolaze upravo iz sjevernih gradova.

1950. odlazi u Los Anđeles, a 1953. godine sklapa ključni ugovor sa diskografskom kućom Atlantik Rekords.

Krajem 1954. snima "I've Got a Woman", pjesmu koja postaje njegov prvi veliki hit - našla se na čelu R&B (ritam i bluz) top liste, mjesec dana nakon što je izdata. Pjesma je predstavljala spoj gospela (crnačke crkvene muzike) i R&B–a, čime ustanovljava vlastiti muzički stil, kasnije poznat kao "soul".

Iako je kod publike pjesma odmah dobro prihvaćena, u početku nailazi na osudu konzervativne javnosti i biva proglašen bezbožnikom (zbog spajanja crkvene muzike sa „đavolskom", tj. sa seksualnošću), što, na sreću njje dugo potrajalo - ipak je većina prepoznala kvalitet novonastale muzike.

1959. godine snima "What'd I Say", drugu možda ključnu pjesmu snimljenu u Atlantik Rekordsu, a koja je vrlo zanimljiva zbog svoje složenosti – mnogo muzičkih pravaca u njoj je spojeno.

Ugovor s Atlantikom mu ističe u jesen 1959. godine, nakon čega, u novembru 1959. potpisuje ugovor sa ABC-Paramaunt Rekordsom.
1960. godine, snima „Georgia on My Mind", prvi hit singl s novom diskografskom kućom.

15. marta 1961. godine trebao je nastupiti u Bell Auditorium u Avgusti, Džordžija, ali je koncert otkazao nakon protesta studenata zbog segregacije. Publika je trebala biti podijeljena - podijum je bio rezervisan za bijelce, dok crnci nisu smjeli napuštati balkon. Stoga mu je zauvijek zabranjen nastup u Džordžiji.

Jednom prilikom, govoreći o stvarima koje razdvajaju ljude, Rej je izjavio: "Imućnost razdvaja ljude. Siromaštvo ih spaja. Ti imaš nešto šećera, a ja nemam. Ja pozajmim malo od tebe. Sljedećeg mjeseca ti možda nećeš imati brašna. E pa, daću ti ja malo mog."

Važno je reći da je insistirao da u ABC-Paramountu snimi kantri album. Tako nastaje „Modern Sounds in Country and Western Music" – najprodavaniji album. Na njemu je i Rejova verzija pjesme Dona Gibsona „I Can't Stop Loving You" – kantri pjesma uz prizvuke bluza i gospela.

S obzirom da je često izjavljivao da mu muzika korjenje vuče iz detinjstva, tekst ću završiti Rejovim osvrtom na kantri muziku koju je u djetinjstvu slušao na radiju. Negdje u početku njegove karijere, jednom bjelačkom kantri bendu je trebao klavirista, pa su ga, misleći da o muzici bijelaca ništa ne zna, pitali: Ok, šta ti se sviđa u kantri muzici?

Rejov odgovor je glasio: Sviđaju mi se priče. O ljubavi i muci vezanoj uz nju... I pritisku svijeta."

 

(BL PORTAL)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.