četvrtak, 16 novembar 2017 19:10

Koncert Vlatka Stefanovskog u Banskom dvoru 27. novembra

Napisano

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 27. novembra 2017. godine (ponedjeljak) u 20.00 časova održaće se koncert Vlatka Stefanovskog.

Cijena karte je 15 KM, karte se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora od 17. novembra (petak) u vremenu od 10.00 do 18.00 časova, osim nedjeljom.

Koncert je dio programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

Vlatko Stefanovski je rođen u Prilepu (Makedonija) u glumačkoj porodici. Sa 13. godina počeo je svirati gitaru, a kao stariji tinejdžer osnovao je grupu Leb i sol, koja je postala jedno od najvećih imena na eks - Ju muzičkoj sceni. Grupa je svirala poseban stil muzike, mješavinu makedonskih tradicionalnih neuobičajenih ritmova i roka. Leb i sol izdao je 13 albuma i imao je turneje po cijelom svijetu.

Od sredine devedesetih, Stefanovski je napravio vrlo uspješnu solo karijeru. Njegovo prvo solo izdanje pod nazivom "Kauboji i indijanci" (1994. godine) prikazao je njegove različite interese od etna preko ambijentalne muzike do klasičnog bluza. Drugi album "Sarajevo" (1995. godine) bio je projekat za UNICEF-ov fond za potrebe djece. U maju 1996. godine osnovao je svoj električni trio, te izdaju svoj prvi album u decembru 1998. godine. Napisao je muziku za film "Gipsy magic" (1997.godine), koji je režirao Stole Popov, kao i muziku za turski film "Journey to the sun" koji je režirao Yesim Ustaoglu, koji je osvojio dvije nagrade na berlinskom filmskom fetivalu 1999. godine.

Svjetlo dana 1998. godine ugledao je i album "Kruševo", na kojem je Vlatko sarađivao sa poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem. Album je izdala američko-japanska diskografska kuća MA Recordings. Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić promovisali su svoj album sa tri koncerta na HI-FI festivalu 1998. godine u Los Anđelesu i na Skopje džez festivalu (1998. godine). Na koncertu u Sava centru u Beogradu 1999. godine, snimljen je album "Live in Belgrade" koji je na tržište izašao u martu 2000. godine. U posljednjih nekoliko godina svirao je i snimao u Francuskoj, sa grupom Koreni koju je osnovao klavijaturist Bojan Zulfikarpašić. Vlatko Stefanovski je i član grupe Balkan horses band, zajedno sa ostalim poznatim muzičarima iz sedam balkanskih zemalja.

Posljednja izdanja Stefanovskog uključuju i muziku za filmove, pozorište i balet. On je vrlo poznat po svojoj nevjerovatnoj gitarskoj tehnici, stvara bogat zvuk ispunjen imaginacijom i jednostavnošću. Njegov trio je u poslednje vrijeme nastupo u klubovima od 1000 do stadiona za 15 000 ljudi u Makedoniji, SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj...

Vlatko Stefanovski je u kontaktu sa mnogim umjetnicima, muzičarima i gitaristima u cijelom svijetu, poput Allan Holdsworth i John McLaughlin. Živi u Skoplju, Makedonija sa svojom porodicom. Vlasnik je muzičkog studija "Esoteria sound studio".

 

(BL PORTAL)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.