petak, 29 septembar 2017 15:12

"Flamenco Balcanico" - Koncert Jeronima Maye u Banskom dvoru

Napisano

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u ponedjeljak 02. oktobra 2017. godine u 20.00 časova održaće se koncert Jeronima Maye pod naziovm „Flamenco Balcanico“. Ulaz na koncert je slobodan.

Jeronimo Maya, vrhunski flamenko gitarista iz Madrida potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom oko 100 godina.

Ovaj umjetnik je praunuk čuvenog Ramona Montoye, gitariste koji važi za začetnika virtuozne flamenko gitare. Njegov otac Felipe Maya, gitarski pedagog i izvođač i djed Ricardo Losada el Yunque, poznati flamenko pjevač, naučili su ga da diše, živi i poštuje flamenko učinivši ga sastavnim dijelom njegove umjetničke persone.

Jeronimo Maya je počeo svirati gitaru sa 4 godine. Kada je imao 7 godina održao je prvi koncert u Madridu, a već sa 11 godina je postao virtuoz na gitari i dijelio scenu sa doajenima flamenko muzike, Paco de Luciom, pjevačem Enrique Morenteom te "ocem flamenko gitare" maestrom Sabicasom. Smatra se jednim od najboljih gitarista Španije.

U sklopu kulturnih aktivnosti za 2017. godinu, Španska ambasada u BiH, u saradnji sa Banskim dvorom, organizovala je koncert Jeronima Maye, ulaz na koncert je SLOBODAN.

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.