četvrtak, 15 februar 2018 13:33

Banski dvor: Solistčki koncert Petra Marića

Napisano

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 16. februara 2018. godine (petak) u 20.00 časova održaće se solistčki koncert Petra Marića (harmonika). Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od petka, 09. februara 2018. godine.

Petar Marić je rođen 1990. godine u Beogradu (Srbija). Već u petoj godini života dolazi u bliski susret sa harmonikom, a prve korake svog dosadašnjeg muzičkog obrazovanja stekao je u čuvenoj beogradskoj Muzičkoj školi „Dr. Vojislav Vučković" u klasi profesora Aleksandra Nikolića sa kojim i danas vrlo često dijeli koncertni podijum širom svijeta. Nakon završetka srednje muzičke škole i stečenog osnovnog muzičkog znanja odlazi u Pariz (Francuska), gdje nastavlja svoje stručno usavršavanje u oblasti variete muzike sarađujući sa profesorom Frederikom Desampom i profesorom Frankom Anđelisom, dvojiciom trenutno najpoznatijih i najuticajnijih profesora u svijetu harmonike. Svoje postdiplomske studije završio je u Bratislavi (Slovačka) kod eminentnog profesora Tibora Racz-a.

Petar je pobjednik svih najvećih internacionalnih takmičenja za harmonikaše među kojima se posebno izdvajaju:

- CIA Coupe Mondiale (Titula svjetskog šampiona), Norveška-2006.
(Kategorija Juniora u oblasti klasične muzike)

- Internationaler akkordeon wettbewerb Klingenthal, Njemačka-2009.
(Kategorija Seniora u oblasti variete muzike)

- CMA Trophee Mondiale, (Titula svjetskog šampiona) Portugal-2009.
(Kategorija seniora oblast klasične muzike)

- Citta Di Castelfidardo, Italija-2009
(Kategorija Seniora u oblastima i klasične i variete muzike)

- CIA Coupe Mondiale, (Titula dvostrukog svjetskog šampiona), Hrvatska-2010. (Kategorija seniora u oblastima klasične i variete muzike)

- CIA Coupe Mondiale, (Titula svjetskog šampiona), Italija-2012.
(Kategorija elktronske muzike).

Petar je pobjedom u kategoriji elektronske muzike izvođene na harmonici postao prvi u istoriji takmičenja Svjetskog kupa dugoj 65 godina kome je pošlo za rukom da na tom takmičenju ostvari čak četiri pobjede, a samim tim i potvrdi šampionsku poziciju i apsolutnu dominacuju na svjetskoj sceni u svim vrstama muzike.

Dobitnik je velikih društvenih priznanja iz oblasti kulture kao što je priznanje Beogradski anđeo koje dodjeljuje Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Plaketa Opštine Stari grad za doprinos u oblasti muzike, Povelja Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, dodjeljena mu je titula ambasadora kulture Republike Srbije, nosioca projekta "Beograd 2020." i mnogih drugih...

Pored klasične muzike originalno pisane za harmoniku ili transkripcija kompozicija pisanih za druge instrumente, Petar u svom repertoaru njeguje i veliki broj virtuoznih kompozicija variete žanra u kojima je zastupljena muzika iz različitih zemalja i različitih stilova čime ovaj vrhunski mladi umjetnik na najbolji način publici predstavlja sve čari i mogućnosti harmonike kao instrumenta. Pored klasične i variete muzike mladi umjetnik u svom opsežnom repertoaru ima nešto sasvim novo i originalno, riječ je o elektronskoj harmonici i elektronskom zvuku koji oslikava instrument u jednoj novoj perspektivi koja će u budućnosti biti sve više zastupljena.

Ljubav prema harmonici, vanserijski talenat, muzikalnost i scenska dominacija kojom se Petar odlikuje, omogućava mu da se njegovo muziciranje čuje i pamti na najrazličitijim svjetskim meridijanima kao sto su: Finska, Norveška, Kanada, Njemačka, Južna Koreja, Italija, Malta, Austrija, Francuska, Grčka, Holandija, Velika Britanija, Česka, Poljska, Kina, Australija, Novi Zeland, Portugal, Španija, Slovačka...

Petar Marić svira na instrumentima marke Scandalli-Extreme, Hohner-Fun Flash, Roland-Fr8x čiji je zvanični promoter.

PROGRAM

Jedna cura mala - Naional Theme /arr. Petar Marić

Impasse – F. Angelis

La Valse Aux Margaux - Richard Galliano

Tango Pour Claude - Richard Galliano

Tico Tico - Zegna de Abreu / arr. Petar Marić

Titanic Theme - J Horner / arr. Petar Marić

Asturias - I. Albeniz / arr. Petar Marić

Saint Sava - Petar Marić

Revelation - S. Voitenko

Tango Tronic - Petar Marić

Čardaš - V. Monti / arr. Petar Marić


(BL PORTAL)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.