nedelja, 15 oktobar 2017 13:19

"Banjalučanke" pobjednice na mađunarodnom horskom takmičenju u Grčkoj

Napisano
ILUSTRACIJA / Foto: Milorad Divjak ILUSTRACIJA / Foto: Milorad Divjak

Na upravo završenom Internacionalnom horskom takmičenju „Kalamata International Choir Competition 2017“, u grčkom gradu Kalamata, Ženski kamerni hor “Banjalučanke” osvojio je zlatnu medalju i trijumfovao kao apsolutni pobjednik u kategoriji tradicionalne muzike.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, hor “Banjalučanke” je nastupio kao jedini predstavnik RS i BiH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u svom festivalskom i takmičarskom programu okupilo više od 50 horova iz čitavog sveta - Norveška, Italija, Brazil, Kina, Izral, Estonija, Grčka Rusija, Iran, Švedska i drugih država.

Horove je, prema njegovim riječima, ocjenjivao internacionalni stručni žiri, čiji članovi su ugledni eksperti za horsku muziku iz Danske, Italije, Nemačke i Grčke.

- Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskh nastupa na Internacionalnoj horskoj sceni, a posebno imajući u vidu činjenicu da je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu, te je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Kalamati predstavljao testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i pripremu pred narednu i veoma zahtjevnu takmičarski sezonu. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima Ženski kamerni hor “Banjalučanke” direktno se kvalifikovao u najviši rang takmičenja Svetske horske Olimpijade, koja će se početkom jula iduće godine održati u Južnoafričkoj Republici, a na kojoj bi hor trebao braniti olimpijsko zlato osvojeno na prethodnoj Olimpijadi u Sočiju – rekao je Matović.

Takmičenje u Kalamati organizovala je Svjetska horska asocijacija „Interkultur – Musica Mundi“.

U prethodnih 10 godina hor “Banjalučanke” je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu (Anton Bruckner Competition), Malti (Malta Choir Competition), Amsterdamu (Cante Amsterdam), Veneciji (Vene in Musica Competition), Budimpešti (Budapest Choir Competition), Barseloni (Cant al Mar Competition ), Magdeburgu (Grand Prix of Nations), dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini i Sedinjenim Američkim Državama.

Najveće uspjehe u istoriji hora predstavlja osvajanje olimpijskog zlata na Svetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi, te osvajanje zlatne medalje na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Sočiju.

- Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor “Banjalučanke” uvršten je na zvaničnu Rang listu 50 najboljih kamernih horova Svjetske horske asocijacije

“Interkultur – Musica Mundi“ – „Top 50 chamber choirs & vocal ensemles”.

Učešće Ženskog kamenog hora “Banjalučanke” na takmičenju u Kalamati realizovano je zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju Kabineta Predsjednika RS i Grada Banjaluka – naveo je Matović.


Izvor:(EuroBlic)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.