“Zlatno doba” večeras premijerno pred banjalučkom publikom

18.10.2020. | 09:28

U Banjaluci večeras će premijerno biti izvedena predstava “Zlatno doba”, autora i reditelja Željka Stjepanovića, koja govori o osnivanju Narodnog pozorišta prije devet decenija.

Stjepanović je rekao da je ova predstava, o osnivanju nacionalnog teatra, urađena povodom 90. sezone u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

“Ovo je istorijska drama zasnovana na istinitim događajima, te izmišljenim likovima i situacijama zbog stvaranja dramske radnje i pojačavanja sukoba u određenim scenama, da bi to bilo što prijemčivije za publiku”, rekao je Stjepanović.

On je naveo da je zanimljivo da je, radeći na materijalu koji je izučavao, pronašao da je ovo pozorište nastalo 1930. godine tadašnjom odlukom kralja Aleksandra i bana Svetislava Milosavljevića, koji su dolazeći u Banjaluku i želeći da naprave što bolju državu, odlučili da osnuju pozorište.

Prema njegovim riječima, može se izvući pouka i za današnje političare, a to je da “ako hoćeš da napraviš dobru i kvalitetnu državu, onda pravi pozorište, a praveći pozorište, praviš državu”.

Glumac Goran Jokić, koji u predstavi igra bana Svetislava Milosavljevića, rekao je da je ban dokazao da su kultura i prosvjeta temelji svakog društva.

Jokić je dodao da je ban u dogovoru sa tadašnjim Ministarstvom prosvjete u isto vrijeme počeo da gradi i 127 osnovnih škola.

On je napomenuo da je ban Milosavljević nepravedno zapostavljen od komunističkih vlasti poslije Drugog svjetskog rata, iako je svojim djelima dokazao da je grandiozna ličnost, koja je od Banjaluke napravila lijep i moderan evropski grad.

Scenograf Dragana Purković Macan podsjetio je da je ban Milosavljević ostavio veliki pečat u Banjaluci, prije svega brojne građevine, te ocijenio kao odličan potez Narodnog pozorišta da na ovaj način predstavi njegov lik i djelo.

Autor muzike Boris Šavija rekao je da je tokom priprema predstave bilo zanimljivo “kopati” po raznim arhivama, fonotekama da se vidi kakav je bio duh vremena kada je riječ prvenstveno o kafanskoj muzici i koja je, kako je istakao, oživljena u ovoj predstavi.

Prva repriza predstave “Zlatno doba” je 19. oktobra, a druga 24. oktobra i karte po cijeni od 15 КM su u prodaji, dok karata za premijeru više nema s obzirom na to da je zbog situacije u vezi sa virusom korona njihov broj bio ograničen.