Završen regionalni festival književnosti “Imperativ”

19.07.2020. | 23:52

Treći regionalni Festival književnosti “Imperativ” završen je u Banjaluci uz poeziju i prozu.

Posjetioci su posljednjeg dana imali priliku da uživaju u poeziji Tanje Stupar Trufnović i Aleksandre Čvorović, upoznaju pisce Elvedina Nezirovića i Almina Kaplana, a svoje stripove predstavio je Srđan Vranješ.

Banjalučke pjesnikinje Tanja Stupar Trifunović i Aleksandra Čvorović govorile su svoje stihove, a obje su ukazale na značaj “Imperativa” za autore koji žive i stvaraju u Banjaluci.

“Imperativ” je po treći put pokazao ono što je najvažnije za sve nas koji učestvujemo, a to je da mu je književnost važna… Svake godine se potvrđuje da je ljudima koji učestvuju, ali i publici stalo do književnosti”, rekla je Trifunovićeva.

Čvorovićeva je ocijenila da se bez obzira na cijelu situaciju sa virusom korona ova književna priča uspjela održati na pravi način, jer su i autori i publika bili željni kulturnih događaja.

Almin Kaplana je na ovogodišnjem festivalu predstavio novi roman “Meho” koji je dobio niz pozitivnih kritika, dok je o romanu “Ništa lakše od umiranja”, koji se 2019. godine našao u užem izboru za Ninovu nagradu, kao i o muzici koja ga inspiriše da piše govorio je književnik Elvedin Nezirović.

Direktor Festivala Sanela Babić rekla je da je ovaj događaj, bez obzira na otežavajuće okolnosti, realizovan na veoma visokom nivou.

“To nas posebno raduje jer smo uz veliki trud i napor da ispoštujemo sve propisane mjere i preporuke pokazali da kultura može da se “dešava” i živi i u uslovima trajanja pandemije”, naglasila je Babićeva.

Ove godine posjetioci su imali priliku da prate tri programska sadržaja “Razgovor sa piscem”, “Poeziju će svi čitati” i “Note i slova”, saopšteno je iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

I posljednji festivalski dan, održan u Banskom Dvoru, protekao je uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa, mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Sajamski dio tokom svih festivalskih dana bio je dobro posjećen, a najznačajniji domaći izdavači pripremili su kao i obično povoljne sajamske cijene.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je bio je ograničen na 50 posjetilaca.

Pokrovitelji Trećeg regionalnog festivala “Imperativ” su bili grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Misija Festivala književnosti “Imperativ” je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, publiku, književne kritičare i izdavače kroz primjenu inovativnih pristupa s ciljem promocije i popularizacije književnosti.