Završen Onlajn Nišvil džez festival: Djelimično pomogli egzistenciju umjetnicima

17.08.2020. | 16:04

Onlajn Nišvil džez festival završen je sinoć koncertima grupe Majdan, Kralja Čečka i Kvarteta Olega Kirejeva, kao i Vasila Hadžimanova, koje je publika pratila putem linka.

Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević, kazao je povodom završetka ovogodišnjeg onlajn izdanja da mu je drago da su ipak bar na neki način time djelimično pomogli egzistenciju umjetnicima.

“Od rimskog doba do doba Korone važilo je pravilo ‘hljeba i igara’, a sada umjetnici ne mogu da dođu ni do hljeba kako bi sebi i svima nama očuvali mentalno zdravlje. Drago mi je ako smo organizacijom onlajn Nišvila bar delimično pomogli egzistenciju umetnicima koji od februara nisu nastuopili ni jednom, a i duhovno prehranili najvernije ljubitelje džeza”, kazao je Blagojević.

Kako je istakao, kada je riječ o džezu u “užem smislu” jedan od vrhunaca festivala bio je nastup kvarteta koji vode muzičari svjetskog renomea ruski saksofonista Oleg Kirejev i srpski pijanista Vasil Hadžimanov, a ono što je karakteristično za obojicu je to što za svoj autorski džez izraz inspiraciju pronalaze u sopstvenoj muzičkoj tradiciji.

Sinoćni nastup ovog kvarteta, dodao je, sigurno bi ušao i u Top 5 nastupa prvobitno dogovorenog glavnog programa (sa 25 grupa), odnosno čak i u konkurenciji svih dogovorenih, a iz opravdanih razloga, otkazanih, hedlajnera.

Program Nišvil 2020 onlajn festivala zatvorio je Midnight Jaždance Trio koji predvodi Masterflow – Jažysad di-džej i producent iz Subotice, jedan od pionira elektro sving, nju džez i elektro tango zvuka u regionu.

Tokom četiri dana održano je 18 koncerata, izvedene su četiri predstave u sklopu programa Nišvil džez teatra, u sklopu programa Nišvil Movie Summit prikazano je 35 filmova, organizovana je retrospektivna izložba sa prethodnih izadanja “Nišvil Striporame”, i likovne kolonije, a tokom koncerata na bini je uporedo izvođen i “Streat art” program slikanja džez grafita.