Završen Međunarodni festival folklora “Kozarsko kolo 2021”

01.07.2021. | 22:41

Nastupom članova ansambla narodnih igara i pesama “Kolo” iz Beograda u ljetnoj bašti u Prijedoru večeras je završen Međunarodni festival folklora “Kozarsko kolo 2021”.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izrazio je zadovoljstvo što je ovaj ansambl večeras dio svog bogatog repertoara predstavio pred prijedorskom publikom.

“Svima nam je bila čast da ih vidimo na sceni i kako oni to maestralno rade, a iskreno se nadam da su i oni zadovoljni boravkom u Prijedoru i da će odavde ponijeti lijepe uspomene”, rekao je Pavlović.

Pavlović je istakao je da je potrebno promovisati kulturu i tradiciju, kako grada Prijedora i Republike Srpske, tako i Srbije, kao i da se osnažuju paralelne veze.

“Prepuna ljetna bašta pokazuje da nam treba ovakvih dešavanja, a kojih će, nadamo se, i biti tokom ljeta, sa povoljnijom epidemiološkom situacijom. U odnosu na prošlo ljeto, kada su svi trgovi i prostori za kulturna dešavanja bili pusti, ovih nekoliko dana su oni oživjeli, te se radujemo i nadamo da će tako biti i nadalje”, rekao je Pavlović.

Šef orkestra Ansambla “Kolo” Nenad Stanić rekao je novinarima da nisu prvi put u Prijedoru i da se raduju svakom dolasku i ovdje i uopšte u Republiku Srpsku.

“Publika je imala priliku da vidi ono što nikada nije videla jer se koncepcijski naši koncerti razlikuju od onih pre nekoliko godina. To znači da je produkcijski sve drugačije”, rekao je Stanić i dodao da o Ansablu nema šta mnogo da se kaže, osim da funkcioniše od 1948. godine, te da se vesele što bi najzad mogli da dobiju svoj prostor za rad u okviru grada Beograda.

“U vreme korone smo mnogo radili, naravno po grupama kako smo morali, tako da nas ovaj rad koji je odjedanput krenuo nije iznenadio i baš je lep osećaj da se radi posle duge pauze”, rekao je Stanić.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz istakao je da je ovo bila efektna završnica Međunarodnog festivala “Kozarsko kolo”.

“Večeras su nam u publici bili gosti i iz susjednih opština i ovo je bila jedna prelijepa noć u kojoj smo svi uživali”, rekao je Šormaz.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović danas je u Gradskoj upravo primio predstavnike Nacionalnog ansambla “Kolo” i članove Udruženja za očuvanje tradicije, koje je bilo organizator ovog festivala.

Generalni pokrovitelj Festivala “Kozarsko kolo 2021” bio je grad Prijedor.