Zatvorena 44. sezona u “Banjalučkom studentskom pozorištu”

26.12.2020. | 13:01

U Podrum sceni u Gospodskoj ulici danas je svečano zatvorena 44. sezona u “Banjalučkom studentskom pozorištu”. Sezonu je prigodnim govorom svečano zatvorila Sanja Vojvodić, direktor BSP-a.

Na svečanosti su dodijeljene i godišnje nagrade: Nagrada LIKOTA – (za glumca amatera): Amaterskom ansamblu predstave “Država” i nagrada DOBRICA STEFANOVIĆ – (za saradnika -profesionalca): Dragani Ilić.

U protekloj sezoni, koja je najkraća u istoriji, jer je trajala svega pet mjeseci “Banjalučko Studentsko Pozorište” realizovalo je tri premijere (“Safikada, vako je bilo”, “Država” i “Bez pogovora”), dvomjesečni projekat “Omnibusi mladih dramaturga iz EU i BiH”, jednodnevne manifestacije “Evropska noć pozorišta” i “Rođendan Studentskog pozorišta”, manifestaciju “Kestenburg podsjetnik” kao i Audiciju za prijem novih članova. Takođe ugostilo je “Pozorište mladih Sarajevo”, kao i studio “Džep”. Na taj način je “Banjalučko studentsko pozorište” realizovao ukupno 141 događaj koje je prema preciznim evidencijama posjetilo ukupno 3132 gledaoca, odnosno u prosjeku 22 gledaoca po događaju.

Najizvođenija predstava u protekloj sezoni je “Bez pogovora” koja je igrana devet puta, a najgledanija „Safikada, vako je bilo“ koju je pogledalo 240 gledalaca. Zbog širenja virusa korona ove godine nisu igrane predstave: “Lajf”, “Mlijeko” i “Žilište”, te nisu ostvarena učešća na festivalima. “Nagradu Dobrica Stefanović doživljavam kao priznanje za posebnu odanost mjestu koje najviše volim, a to je pozorište. Sve je ovo zahvljajući podršci cijele ekipe koja je vrijedno radila na predstavi ‘Safikada, vako je bilo’. Ovo su najteža vremena za pozorište, a ova nagrada upravo je dokaz da umjetnost opstaje uprkos svim izazovima“, rekla je nagrađena glumica Dragana Ilić.

Aleksandar Pejaković, predsjednik Skupštine BSP-a, rekao je da će početak naredne 45. sezone zavisiti isključivo od epidemiološke situacije.

“U planu je da pored obilježavanja tradicinalnog Rođendana u Podrumu, po prvi put organizujemo i Susrete veterena Studentskog pozorišta negdje u julu. Od programa nadamo se realizaciji 3 premijere, manifestacije Evropska noć teatra, a svakako najvažniji događaj u narednoj godini biće međunarodni festival studentskih pozorišta ‘Kestenburg’. Naredna godina biće i prilika da zajedno sa državnim i gradskim institucijama, te sponzorima konačno završimo i uredimo gledalište Studentskog pozorišta, te obnovimo svjetlosni park i tonsku opremu“, rekao je Pejaković.