Zafranović uskoro počinje snimanje filma “Zlatni rez 42”: Priča o zločinima u Jasenovcu

09.03.2022. | 17:53

Filmski reditelj Lordan Zafranović već decenijama priprema film o zločinima u Jasenovcu radnog naziva “Djeca Kozare”, a za Tanjug je najavljuje da bi snimanje tog ostvarenja trebalo da počne u junu ove godine.

“Veoma drugo već pripremam taj film koji sada već nosi i drugi naslov ‘Zlatni rez 42’. Priča je podignuta na drugi nivo od prve verzije scenarija koji je nekada bio napisan. Taj film će biti prava oda zlu. Tema definitivno govori o tome. Za mene taj film predstavlja vrh mog stvaralaštva. E sad, da li ćemo ga izraditi na tom vrhunskom nivou, sve zavisi od toga kako ćemo ogromnu dramu uspjeti da prenesemo na veliko platno.”, istakao je reditelj Zafranović.

Nekadašnji student legendarne, prestižne Praške filmske škole – FAMU, godinama se bavi analizom zla u vreme fašizma, što se jasno ogleda u njegovoj ratnoj trilogiji – “Okupacija u 26 slika” (1978), “Pad Italije” (1981) i “Večernja zvona” (1986), filmu “Krv i pepeo Jasenovca” (1983) ili dokumentarcu “Zalazak stoljeća – Testament L. Z.” (1994).

Ipak, reditelj pokušava da snimi i ostvarenje poznatog od ranije kao “Djeca Kozare” prema davnom scenariju Arsena Diklića (1922-1995), koji sa razlogom sada nosi novi naziv “Zlatni rez 42”.

Kako je ranije u medijima objasnio Zafranović, jedan od važnijih razloga za broj 42 u imenu filmu je što je cijela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čovjeku, koji je u tom budućem ostvarenju – scenariju “tako ponižen da se čovjek mora stiditi što je ljudsko biće od tog zla koje je napravljeno u Jasenovcu”.

Takođe, broj 42 označava kada je počeo taj ratni užas – 1942. godine, 42 velike sekvence ima u filmu, i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista.