Zafranović potvrdio da snima film o zlu Jasenovca: Naziv ima jaku simboliku

25.06.2021. | 21:23

Lordan Zafranović konačno će snimati svoj dugo pipremani projekat o stradanjima u ustaškom logoru Jasenovac, samo što je u međuvremenu promijenio naziv filma koji je prvobitno trebalo da se zove “Djeca Kozare”.

“Sigurno će biti filma i zvaće se ‘Carski rez 42’. Ima više razloga što se tako zove a jedan od bitnijih je što je cijela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čovjeku, koji je u tom filmu tako ponižen da se čovjek mora stiditi što je ljudsko biće od tog zla koje je napravljeno u Jasenovcu. Inače, 42 je broj kada je počeo taj užas 1942. godine, 42 velike sekvence ima u filmu, i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista. Tako da je to jedan sveti film, koji će se realizovati u punom opsegu koji smatram da treba napraviti”, otkrio je Lordan Zafranović danas tokom susreta u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ovaj film je, nastavlja ugledni reditelj, veza između zemlje i neba. I u tom prostoru, kako kaže, ima nekih desetak novih scena, biće savremeno obrađen za publiku koja će ga gledati i sa velikog platna i sa mobilnog telefona.

“A za mene je sve jako bitno, ne samo po temi, nego i po formi. Jer, stalno sam se bavio tim zlom koje izađe iz ljudskog bića, individualnim ili opštim, tako da sam bio fasciniran time i htio sam da ispitam od čega smo mi napravljeni, i šta se dešava, posebno kad počnu ogromne, masovne likvidacije”, rekao je on za Nova.rs.

Snimanje će biti iz dva dijela. Prvi je zimski i trebalo bi da počne u novembru.

“I odmah bismo krenuli sa pripremama u januaru za ljetnji dio kada nastavljamo snimanje”, dodao je Zafranović.

On ističe da je imao izuzetno dobar prijem, u svakom pogledu, u Republici Srpskoj.

“Tamo nema čovjeka koji nije pogođen tom tragedijom koja se desila u logoru Jasenovac, prema tim ljudima moramo biti dodatno odgovorni”, istao je reditelj.

On uskoro odlazi u Banjaluku, potom u Prag i ubrzo se vraća zbog priprema na filmu „Carski rez 42“.