Zadovoljni posjetom: Završen četvrti regionalni festval književnosti “Imperativ”

04.06.2021. | 16:06

Četvrti regionalni festival književnosti “Imperativ” završen je programom “Note i slova” u okviru kojeg je publicistkinja, teoretičarka, aktivistkinja i spisateljica Marija Ratković čitala odlomke iz svog romana “Ispod majice” i puštala muziku koja se našla između korica njene prve knjige.

“ Festivali i rezidencijalni programi održavaju knjževnost živom. Književnost nisu knjige već susreti i razgovori, razmena mišljenja i to je najvažniji domet umetnosti – promišljanje savremenog konteksta” , kazala je Marija Ratković.

Ona je poručila da je presrećna što se Festival, uprkos dugoj izolaciji, uspio održati, jer “Imperativ” bogati ne samo grad i scenu, već region i sve nas kao ljude i autore.

Posljednjeg dana festivala u Koncertnoj dvorani održan je i „Razgovor sa književnikom Draškom Sikimićem” o romanu “Katarina”.

Takođe, pjesnikinje Vladana Perlić iz Banjaluke i Katarina Sarić iz Crne Gore govorile su svoje stihove, dok je u Art bioskopu Banskog dvora prikazan je film KLOPKA snimnjen prema istoimenom romanu Nenada Teofilovića.

“Bajkovnica” radionica pisanja za djecu održana je u Vijećnici Banskog dvora sa književnicom Jelenom Kojović Tepić.

Sajamski dio Festivala tokom svih festivalskih dana bio je dobro posjećen.