Zabrinutost raste! Novi problem – turneje muzičara ugrožene, a ovo je razlog

20.01.2021. | 10:25

Više od stotinu britanskih muzičara izrazilo je zabrinutost zbog toga što su evropske turneje izvođača iz Velike Britanije ugrožene zbog Bregzita.

Pismo izvođača rok, pop i klasične muzike objavljeno je u današnjem izdanju lista Tajms, a potpisali su ga, između ostalih, Ed Širan, Sting, Rodžer Voters, Sajmon Retl, čelista Šeku Kaneh-Mejson, Elton Džon, Bob Geldof, Piter Gabrijel, Brajan Eno, Lijam Galager, Brajan Mej, Rodžer Tejlor, Rodžer Daltri, kao i članovi bendova “Seks pistols” i “Ajron mejden”.

U pismu se navodi da je Vlada Velike Vritanije prekršila obećanje da će pregovarati o bezviznom režimu sa EU za muzičare.

“Sporazum koji je postignut sa EU ima rupu po kojoj će za obećano slobodno kretanje za muzičare trebalo da važi za sve koji su na evropskim turnejama sada biti potrebne skupe radne dozvole i veliki broj dokumenata za opremu”, ističe se u pismu. Muzičari upozoravaju da će dodatni troškovi onemogućiti brojne turneje, posebno mladih muzičara koji već imaju poteškoće u namjeri da plutaju iznad vode usljed zabrane koncerata uživo zbog kovida 19.

Velika Britanija je 31. decembra zvanično istupila iz EU, a jedna od posljedica je ukidanje slobodnog kretanja između dvije teritorije. Muzičari su pozvali vlasti da pregovaraju o recipročnom sporazumu kojim bi se omogućilo putovanje umjetnika na turneje bez obavezne papirologije.

Ministar kulture Velike Britanije Kerolajn Dajnedž okrivila je EU za novi problem sa kojim se susreću umjetnici, tvrdeći da je Brisel odbio prijedloge koje je London iznio u njihovo ime.