Za ukupno književno djelo: Nenadu Grujičiću “Kočićeva nagrada” Grada Banjaluka

22.07.2020. | 14:19
Ovogodišnja “Kočićeva nagrada” grada Banjaluka dodijeljena je piscu Nenadu Grujičiću za ukupno književno djelo, saopštio je stručni žiri 55. “Kočićevog zbora”.

Nagrada – diploma i novčani iznos laureatu biće uručena 29. avgusta na Svečanoj akademiji u Banjaluci u okviru kulturne manifestacije “Kočićev zbor”.

U obrazloženju žirija se navodi da je pjesničko djelo Grujičića raznovrsno i na visokom estetskom nivou.

“Od svoje prve knjige pesama ‘Maternji jezik’ (1978), Grujičić je objavio tridesetak knjiga poezije, ogleda, eseja, kritika, polemika, proze, jedan roman, dve drame, veoma zapaženu antologiju srpske poezije, te izuzetno značajnu antologiju srpskog krajiškog narodnog blaga ‘Ojkača'”, navodi se u obrazloženju žirija. U obrazloženju se navodi da Grujičićev osjećaj za jezik povezuje dva prostora, krajiški, Petra Kočića, i vojvođanski, Branka Radičevića, kome je posvetio više svojih radova.

“U teškim vremenima srpskog egzodusa, Grujičić je napisao nekoliko pesama potresne, kočićevske snage”, navodi se u obrazloženju žirija. Žiri ističe da su temeljima pamćenja Nenada Grujičića, između ostalog, roditelji, njihov život i okolina, slike i zvuci svega onog što će se taložiti u mladoj duši i kasnije pretvoriti u poeziju.

Grujičić, navodi žiri, vješto koristi sve pjesničke forme, od slobodnog stiha do strogog soneta i drugih formi, koje je u više navrata spleo u vijence kakvih je malo u srpskoj poeziji.

“Književno djelo Nenada Grujičića je u svakom pogledu na tragu onoga najboljeg u srpskoj književnosti od Petra Kočića do danas”, zaključio je žiri. Stručni žiri 55. “Kočićevog zbora”, u ime grada Banjaluka, u sastavu predsjednik Ranko Risojević i članovi Berislav Blagojević i Zlatko Jurić, juče je donio jednoglasnu odluku da ovogodišanju “Kočićevu nagradu” dodijeli pjesniku i piscu Nenadu Grujičiću za ukupno književno djelo.

Među dosadašnjim dobitnicima ove ugledne nagrade su Milorad Pavić, Dobrica Ćosić, Rajko Petrov Nogo, Dragoslav Mihailović, Milisav Savić, Jovan Radulović, Milovan Vitezović, Stevan Tontić i drugi.