Za najbolju mušku ulogu: Tihomir Stanić nagrađen na srpskom filmskom festivalu u Čikagu po drugi put

02.06.2022. | 15:56

Pozorište je jedno čarobno biće, i ta potreba za igrom, to traje hiljadama godina, tako da će pozorište preživjeti i nadživjeti sve mode, kaže za Nova.rs glumac Tihomir Stanić.

Glumac Tihomir Stanić dobitnik je nagrade Srpskog filmskog festivala u Čikagu, za glavnu mušku ulogu u filmu “Delirijum Tremens” Gorana Markovića. U pitanju je film iz 2019. godine, ali nagrada je tek sada dodjeljena zbog pandemije koronavirusa. Zanimljivo je da je Tihomir Stanić jedini glumac koji je do sada dobio dve nagrade čikaškog festivala, prvu je osvojio za film “Falsifikator” 2014. godine.

– Ova nagrada me je podsjetila na tu godinu kada smo radili “Delirijum Tremens”. To je lijepo prošlo, imali smo i seriju na televiziji. To je plod višegodišnje i raznolike saradnje sa Goranom Markovićem. Mi smo radili “Turneju”, “Falsifikatora” i “Slepi putnik na brodu ludaka”.

Radili smo i neke pozorišne predstave zajedno i pripremali smo neke filmove koje nismo realizovali.

Tihomir Stanić je jedan od glumaca koji posljednjih godina često glumi u serijama i on smatra da je to sreća za glumce.
– Naravno, ima tu kvalitetnijih sadržaja, ali ima i serija kojima se pristupa površnije, ali svako tu nađe svoje mjesto. Ja mislim da je to jedna srećna okolnost, ne znam koliko će trajati. Malo pozorište trpi zbog toga, jer je teško okupiti glumce na probama.

Postavlja se pitanje danas i koliko pozorišne predstave gube na kvalitetu zbog toga. Tihomir Stanić smatra da ne pada kvalitet samo zbog toga, već i zbog drugih stvari.

– To se dešava kada pozorišta ne uspjevaju da nađu odgovore na vrijeme koje pred njih stavlja uvijek drugačije izazove. Ali pozorište je jedno čarobno biće, i ta potreba za igrom, to traje hiljadama godina, tako da će pozorište preživjeti i nadživjeti sve mode i sva vremena. Zato što je sa tehničke strane dovoljno jako malo. Dovoljan je jedan gledalac i jedan glumac i eto ga pozorište.

Vraćajući se na serije Stanić kaže da ne zna koliko će ta velika produkcija u Srbiji potrajati.

– Dok traje, na nama je koji možemo da biramo, da izaberemo što kvalitetnije projekte. Na kraju će vrijeme pokazati šta će od svega toga što smo proizveli proteklih godina preživjeti. Ja se podjednako radujem različitim ulogama i raznim žanrovima. I kad su moje uloge u pitanju, isto će se za koju godinu znati da li je nešto od toga izdržalo sud vremena. Ja se nadam nekoj budućoj ulozi za koju ni ne znam da me čeka – zaključuje Tihomir Stanić.

Predstavnici Srpskog filmskog festivala u Čikagu dodijelili su nagrade za 2019. i 2021. godinu. Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio je tri nagrade za 2021: za najbolji film, za najboljeg reditelja i za najboljeg glumca. Glumica Anđelka Prpić dobila je nagradu za najbolju glumicu u filmu “Jedini izlaz”.