Vodeći slikar barokne epohe: Rembrant, umjetnik koji je kršio pravila

10.08.2021. | 09:35

Rembrant je živio u, takozvano, Zlatno doba Holandije, i bio je vodeći slikar barokne epohe, rođen 15. jula 1606, preminuo 4. oktobra 1669. godine.

Bio je odličan portretista, a to svoje umijeće, osim u klasičnim portretima odlično je primjenjivao i u velikim istorijskim i biblijskim temama.

Često je slikao autoportrete, što je bila svojevrsna vrsta eksperimenta s obzirom da je sam sebe slikao u različitim fazama života, odnosno, pratio je kako stari.

Pored slikarstva, Rembrant je bio prilično dobar i kao grafičar. Bio je sposoban da u bakropisima napravi izuzetno složene detalje na malom prostoru. Njegovi bakropisi prevazišli su granice Holandije i dali mu međunarodnu slavu.

Bio je majstor svjetla i prikazivanja odnosa svijetlo-tamno, kjaroskura. Ta igra svjetlom doprinosila je dramatičnosti scene, a likovima davala karaktere.

Rembrant je prekršio pravila koja su do tada važila za slikanje istorijskih, alegorijskih i biblijskih kompozicija. Njegovi likovi nisu bili formalni, nego su izgledali prirodno i spontano. Njegovi glavni likovi kao da se pripremaju za misije ili se zajedno opuštaju, dok su sporedne figure prirodno raspoređene oko jedne žarišne tačke.

Uprkos finansijskom uspjehu, do kasnih 1640-ih, potrošio je svoje bogatstvo i više nije mogao da plaća hipoteku. Prodao je kuću, mnoge predmete, slike iz svoje kolekcije i svoju štampariju. Preselio se sa porodicom u manji dom i nikada se nije finansijski oporavio. Umro je u siromaštvu.

Kada je jedan kritičar iz devetnaestog vijeka rekao da je jedno djelo Augusta Rodina u istom duhu kao i Rembrantovo, Rodin je odgovorio: “Poredite me sa Rembrantom? Kakvo svetogrđe! Sa Rembrantom, kolosom umjetnosti! Trebalo bi da klečimo pred Rembrantom i nikada nikoga ne upoređujemo s njim!”, piše Nacionalna geografija Srbije.