Veliki jubilej: Obilježeno 160 godina Srpskog narodnog pozorišta

30.03.2021. | 16:25

Svečanom akademijom u Novom Sadu danas je obilježen veliki jubilej, 160 godina od osnivanja Srpskog narodnog pozorišta (SNP), najstarijeg srpskog teatra.

Obraćajući se u SNP-u, ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković naglasila je da nema mnogo ustanova kulture koje imaju postojanost poput SNP-a.

“Srpsko narodno pozorište nadživelo je i carevine i monarhije, pokazavši time da su umjetnost i kultura večne kategorije. SNP je simbol kulture ne samo Vojvodine već i cele Srbije”, dodala je Gojkovićeva.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je, nakon što mu je uručena zlatna medalja SNP-a za snažan razvoj i podršku toj kulturnoj instituciji, da je čast biti u ovoj ulozi i na ovom mjestu danas.

“Nemoguće je ne osjetiti divljenje i poštovanje zbog svih onih koji su prije 160 godina osnovali SNP, Jovana Đorđevića, Svetozara Miletića, Stevana Branovačkog, Jovana Jovanovića Zmaja i mnogih drugih koji su učestvovali u tom istorijskom poduhvatu”, istakao je Mirović.

On je dodao da je Pokrajinska vlada kao osnivač SNP-a potpuno svjesna svoje uloge i svoje obaveze da obezbijedi uslove za njegovo normalno funkcionisanje i razvoj.

“Tu obavezu, istrajno i dosledno, nastavićemo da ispunjavamo i u budućnosti. Važno je takođe istaći sve one koji danas, uprkos iskušenjima vremena u kom živimo, nose repertoar i čuvaju večni oganj trajanja SNP-a”, rekao je Mirović.

On je podsjetio je da je 2016. godine budžet SNP-a bio 600 miliona dinara (oko 5,1 miliona evra), a da je danas 870 miliona dinara (oko 7,4 miliona evra), sa znatno uvećanim sredstvima za programske aktivnosti.

“Pokrajinska vlada uložila je i 139 miliona dinara (oko 1,2 miliona evra), u opremanje i rekonstrukciju SNP-a. Uradili smo to da nikada ne zaboravimo ideje vodilje onih koji su pre 160 godina osnovali najstariji profesionalni teatar u našem narodu i da, kao i oni, i u umetničkom i u svakom drugom smislu gledamo i radimo u svom vremenu, ali i ispred svog vremena”, naveo je Mirović.

Upravnik SNP-a Zoran Đerić naglasio je da je pozorište na čijem je čelu najvažnija i najveća kulturna ustanova u Vojvodini, kao i da je hram i svetilište srpske kulture.

Tokom svečane akademije dodijeljene su i zlatne medalje “Jovan Đorđević” pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću, kao i Dragani Milošević, pokrajinskom sekretaru za kulturu, javno informisanje i odnose s vjerskim zajednicama.

Učesnici akademije podsjetili su se na sve one koji su bili nosioci i čuvari misije SNP-a, od velikih upravnika Antonija Hadžića i Branislava Nušića do veličanstvenih glumaca Pere Dobrinovića i Dimitrija Ružića.