“Velika čast”: Ovogodišnja “Kočićeva nagrada” otišla u ruke Nenada Grujičića

29.08.2020. | 13:45

„Kočićeva nagrada“, koja se tradicionalno dodjeljuje za ukupno književno djelo, uručena je danas književniku Nenadu Grujičiću.

Na svečanosti koja je održana u Gradskoj upravi, Grujičiću je nagradu uručio zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

Amidžić je naglasio da Grad Banjaluka nastoji da Kočićeva ideja i Kočićev duh živi tokom čitave godine, a ne samo u vrijeme zbora. On je naglasio da je, uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji, odražan Kočićev zbor kroz manifestacije koje nisu zahtijevale veće okupljanje ljudi.

“Godina je drugačija u odnosu na prethodne, ali uspjeli smo održati tradiciju. Petar Kočić je govorio univerzalnim jezikom koji jeste karakterističan za naše podneblje, ali je lako razumljiv svakom čovjeku. Čestitam gospodinu Grujičiću i želim mu uspješan i plodan rad i u budućnosti”, naveo je Amidžić.

Ovogodišlji laureat, Nenad Grujičić, istakao je da je Banjaluka značajno mjesto kulture srpskog naroda na ovim prostorima i da za njega ova nagrada predstavlja veliku čast.

“Kočićeva nagrada je ove godine imala neuobičajeno veliki odjek u medijima, zvali su me mnogi novinari za intervju i drago mi je što i javnost shvata koliki je značaj Kočića za naš jezik i našu kulturu”, rekao je Grujičić.