Večeras u Banskom dvoru izložba i film “Rado ide Srbin u vojnike”

25.02.2019. | 11:25

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u saradnji sa Vojnofilmskim centrom “Zastava film”, beogradskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Kulturnim centrom “Banski dvor” organizuje danas u Banjaluci izložbu “Ratni foto-reporter Rista Marjanović” i premijeru dokumentarnog filma “Rado ide Srbin u vojnike”.

Otvaranje izložbe, kojoj bi trebalo da prisustvuje i Marjanovićeva unuka – Zorana Vojnović, planirano je u 18.30 časova u Banskom dvoru, u 19.00 časova u Koncertnoj dvorani biće prikazan dokumentarni film, dok su izjave novinarima predviđene u 18.15 časova.

Snežana Negovanović, koja je zajedno sa Milojkom Gordićem autor izložbe, rekla je Srni da će posjetioci moći da pogledaju zbirku fotografija Riste Marjanovića, koja je još 1958. godine stavljena pod zaštitu države i prepoznata kao nacionalno kulturno blago i istorijski izvor prvog reda.

Ona je rekla da je riječ o izložbi nastaloj povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata, a u pitanju su 172 odabrane fotografije iz tog perioda.

Negovanovićeva je navela da se o Marjanoviću vrlo malo zna, iako je najznačajniji srpski fotograf u tom periodu, sa 8.542 reprodukovana snimka, od kojih se na Prvi svjetski rat odnosi oko 500.

– Rođen je u Šapcu i školovao se u Beogradu. Zatim je boravio u Beču, Berlinu i u Parizu, gdje je radio kao fotograf i urednik ilustracije u američkom listu ‘Njujork herald’. Nakon toga, fotografijama je zabilježio važne momente srpske vojske u balkanskim ratovima i u Velikom ratu – napomenula je Negovanovićeva.

Ona je istakla da je Marjanović osnovao Novinsku agenciju “Avala”, koja je nakon Drugog svjetskog rata prerasla u agenciju “Tanjug”.

Marjanović je umro 1969. a ove godine se obilježava pola vijeka od njegove smrti.

Dokumentarni dugometražni film “Rado ide Srbin u vojnike” režirao je dekan Akademije umjetnosti u Beogradu Dragan Elčić, a ovo umjetničko djelo je priča o Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru, koji je kamerom zabilježio borbu za opstanak i herojstvo srpskih vojnika u Prvom svjetskom ratu.

 

Izvor.(RTRS)