Uskoro stiže u bioskope: Film “Oluja” o stradanju Srba u Hrvatskoj

12.01.2023. | 20:23

Dugo iščekivani film “Oluja” uskoro će se naći pred bioskopskom publikom.

Riječ je o prvom projektu srpske kinematografije koji govori o stradanju Srba u Hrvatskoj 1995. godine tokom akcije “Oluja”, a koji je snimljen na osnovu istinitih događaja.

Važno je da ova veoma bitna istorijska tema ostane zabilježena i za buduće generacije, kažu autori.

Film će premijerno biti prikazan u Beogradu 17. januara.

Film kroz potresne i emotivne životne sudbine glavnih junaka svjedoči o događajima neposredno prije i tokom hrvatske vojne akcije “Oluja”.

“Mislim da je ovo tema koja je morala biti ispričana. Mi se nekako nikad ne bavimo svojim ranama, zaboravljamo ih, što je po mom mišljenju greška. Mislim da kamo sreće da smo pričali što nam se dešavalo 1941. godine, ponavljam to, ali mislim da nam se devedesete možda ne bi ni desile”, izjavio je reditelj i scenarista filma “Oluja” Miloš Radunović.

Neki od članova ekipe i sami su na svojoj koži iskusili “Oluju”, među kojima i glumac Јovo Maksić.

“Rat je zlo i najviše strada običan narod i običan čovjek. Političari sjednu, popiju piće i ovo-ono i oni vode rat, ali ne vode ga ovako, vodi običan čovjek i on najviše plaća. To je neko opelo tom običnom čovjeku koji je stradao i koji i dalje strada”, poručio je Maksić.

Јednog od krajiških gorštaka koji je izgubio i ono malo što je imao u filmu igra Ljubiša Milišić.

“On je jedan od tih likova koji je sastavljen iz nekoliko istinitih situacija koje su se dogodile. Tako da je na emotivnom planu bilo baš zahtjevno i ima neku svoju težinu”, rekao je Milišić.

U filmu, između ostalih, glume i Zlatan Vidović, Marija Pikić, Ivan Vujić i Davor Јanjić.

Projekat je nastao u produkciji Telekoma Srbija i Omega prodakšn, a emitovanje TV serije od 12 epizoda očekuje se na proljeće.

Oznake: Bioskop, Oluja