Uskoro emitovanje serije “Kosti”: Još jedna žestoka drama, sa elementima trilera

13.11.2020. | 19:21

Serija “Kosti”, čije premijerno emitovanje počinje 21. novembra na Radio-televiziji Srbije (RTS), drugi je dio trilogije načete veoma snažnom dramskom serijom “Meso”, koja je, s velikim uspjehom kod publike, emitovana krajem 2017. godine.

Glavni urednik dramskog i serijskog programa RTS Marko Novaković ističe da su “Meso” i “Kosti” dvije potpuno različite priče, iako ih povezuje ista trilogija, slična estetika i način pripovijedanja, specifičan filmski jezik i provjereni tim autora i protagonista koji ih je realizovao.

“‘Kosti’ su još jedna žestoka drama, sa elementima trilera, koja je nastala iz pera scenariste Nikole Pejakovića, a u režiji Saše Hajdukovića. One su jedna potpuno nova saga o tranzicionom periodu života u Banjaluci i apokaliptičnom duhu današnjeg vremena, koje bez milosti razara mnoge tradicionalne vrednosti duboko ukorenjene u ovome društvu”, istakao je Novaković.

Ova serija, koja je nastala u izvršnoj produkciji “Bosonoga produkcije” iz Banjaluke, priča je o dva mlada čovjeka, Krajišnika koji su odbjegli iz svojih domova u Republiku Srpsku za vrijeme akcije “Oluja”. Oni različitim putevima idu ka istoj stvari – postaju notorne ubice. Jedan ubija u ime porodice, morala, pravednosti, odsustva pravde u društvu, a drugi opravdavajući svoj čin državotvornim, višim, nacionalnim razlozima.

“Onaj prvi, Kosta Govoruša, brutalno ubija one koji mu ugrožavaju porodicu i prijatelje, a onaj drugi, Kosta Gajić, uklanja one koji ugrožavaju ideju o državi i ruše sistem. Želeći najbolje, želeći da urede, preobraze i promene sredinu u kojoj žive, oni idu putem koji nije razuman, koji nije tačan – idu putem krvi i iza sebe ostavljaju kosti, a ne bolje i pametnije društvo”, rekao je Novaković.

Urednik dramskog i serijskog progama RTS dodao je da preciznim britkim stilom pisanja Nikole Pejakovića “Kosti” u sebi sadrže žestinu i snagu verističkog prikaza savremenog društva, izvanredno profilisane glavne i sporedne dramske likove, zanimljivu priču kroz koju se radnja razvija. Ona je puna neočekivanih obrta, vođena je preciznim i životnim dijalogom i nabijena tenzijom sazdanom od uzbudljivih sukoba između njenih junaka.

“Nedostatak empatije i etičkih normi sveprisutni su u Pejakovićevoj slici sadašnjosti, kojoj i sami pripadamo, ali su izbalansirani tako da joj, u isto vreme, u potpunosti verujemo i imamo zazor od nje. ‘Kosti’ donose priču o mračnim likovima koji kroje život, u vrtlogu politike, kriminala i potpune odsutnosti morala, dok istovremeno čiste i obespravljene duše pokušavaju da u tom vrtlogu opstanu”, dodao je Novaković.

Serija “Kosti” je postavljena u još surovijem obliku od serije “Meso” – izraženo zlo sredine u kojoj živimo manifestuje se kroz primjere likova koji njime vladaju, ne prezajući od svih oblika kriminalnih radnji – podmićivanja, silovanja, fizičkog zlostavljanja i ubistava.

“Svako ko bude uronio u ovu neveselu, ali svakako istinitu priču, imaće prilike da oseti svu snagu i verizam koje ona u sebi sadrži, saživi se s njenim junacima i oseti njenu katarzičku moć”, zaključio je Novaković, pišuu Nezavisne.

Oznake: Emotivanje, Kosti, Serija