Uručene nagrade: “Hrkači” najbolja predstava prošle sezone NP RS

19.10.2022. | 16:41

Premijerom predstave “Gospođica” i dodjelom nagrada za najbolje glumce i predstavu u prošloj sezoni, u utorak uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske svečano je otvorena 93. sezona ove kuće.

U protekloj sezoni u produkciji nacionalnog teatra Republike Srpske izvedene su tri premijere – “Opasne veze”, autora Kristofera Hemptona u režiji Predraga Štrpca, “Hrkači”, autora i reditelja Nikole Pejakovića, i “Sumnjivo lice”, autora Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibata.

Umjetnički savjet NP RS razmatrao je postignute rezultate u pomenutim ostvarenjima prethodne sezone i, većinom glasova, odlučio da za ulogu Darinke u predstavi “Hrkači” najboljom glumicom proglasi Nikolinu Friganović, za ulogu Jovana u istoj predstavi najboljim glumcem Ljubišu Savanovića, a za najbolju predstavu proglasi “Hrkače” autora i reditelja Nikole Pejakovića koji je uspio da na scenu pretoči aktuelnu atmosferu pandemije kovida-19 i njen uticaj na život običnog čovjeka. U ime ansambla predstave, nagradu je primio glumac  Danilo Kerkez.

“Za uspješan rad svakog pozorišta, pa tako i našeg, zaslužne su službe koje popularno zovemo ‘iza kulisa’. Od ove godine, želja Uprave je da nagradi zaposlene koji su se u prethodnoj sezoni istakli svojim radom i dostignućima. Ovom prilikom odlučili smo da nagradimo gospodina Boška Lovrića iz Tehničkog sektora za nesebično zalaganje i doprinos radu Narodnog pozorišta Republike Srpske.  Boško Lovrić je već 30 godina u našem pozorištu kao dekorater i član kolektiva na koga smo se uvijek mogli osloniti i koji je opravdao ukazano povjerenje, marljivo izvršavajući svoje radne zadatke”, saopšteno je iz NP RS.

Nagradu je uručio gospodin Aleksandar Mrkobrada, direktor Tehničkog sektora Narodnog pozorišta Republike Srpske, a nakon gospodina Lovrića, nagradu za zalaganje i doprinos u 92. sezoni je preuzela i Dragana Purković Macan, scenograf NP RS.

Dragana Purković Macan je u ovoj sezoni potpisala scenografiju za dvije predstave iz naše produkcije, a takođe je zaslužna i za scenografiju predstave “Gospođica”.

Nagrada za najvjernijeg gledaoca u 92. sezoni pripala je Draganu Ćuiću, prenose Nezavisne.

“Naša pozorišna kuća je godinama unazad pri realizaciji svojih aktivnosti imala podršku medijskih partnera i privrednih subjekata, dokazanih prijatelja pozorišta. U znak zahvalnosti, dodijeljene su statue pod nazivom ‘Poklon glumca’ autora Bojana Mikulića, inače našeg radnog kolege. Vršilac dužnosti direktora NP RS gospođa Dijana Grbić je uručila nagrade predstavnicima privrednih kompanija”, dodaje se u saopštenju.

Iz nacionalnog tetara naveli su da se o radu Narodnog pozorišta ne bi se dovoljno znalo bez stalne podrške medijskih partnera.

“Veliku zahvalnost, na prvom mjestu, dugujemo Radio televiziji Republike Srpske, našem generalnom medijskom partneru koji prati sve naše redovne aktivnosti, i drugim prijateljima: ‘Nezavisne novine’, ‘Glas Srpske’, ‘Led medija’, ‘Drina osiguranje’, ‘Metromedija’, ‘Info medija grup’, kao i svima koji su do sada podržavali naš rad. Posebnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu prosvjete i kulture i Vladi Republike Srpske, kao osnivaču Narodnog pozorišta Republike Srpske”, zaključeno je u saopštenju.