Urezano preko 2.500 zvijezda: Holivudska Staza slavnih dobija nova imena

18.06.2021. | 17:41

Holivudska Staza slavnih pločnik je duž Bulevara Holivud i Ulice Vajn u Los Anđelesu, na koji je urezano preko 2.500 zvijezda sa imenima slavnih ličnosti – glumaca, muzičara, režisera, producenata, muzičkih i pozorišnih grupa, fiktivnih likova – kojima je počast iskazala Holivudska privredna komora za njihov doprinos industriji zabave.

I ove godine izabrani su najistaknutiji umjetnici koji će dobiti zvijezde na Stazi slavnih 2022. godine – listu je objavila selekciona komisija, a među zvijezdama su se našli Majkl B. Džordan, Salma Hajek, Džejson Momoa, Makali Kalkin, DJ Khaled i te muzički sastav “Black Eyed Peas”.

Iz kategorije filma svoje mjesto na slavnom bulevaru su osigurali cijenjeni Mekali Kalkin, Vilijem Defo, Salma Hajek, Helen Hant, Ridžajna King, Rej Liota, Juan Mekgregor, Džejson Momoa i Tesa Tompson, dok su među TV zvijezdama Bajron Alen, Greg Berlanti, Riki Džervejs, Piter Kraus, Bob Odenkirk, Holi Robinson Pit, Norman Ridus, Trejsi Elis Ros, Džin Smart i Kenan Tompson.

Iz svijeta muzike još jednom su izabrani samo najistaknutiji, a ovaj put tu titulu su ponosno ponijeli Džordž Klinton, Džej Ar, Ašanti Daglas, Avril Lavinj, Los Harakejns del Norte i Marta Rivs.

Ričard Blejd je ove godine jedina zvijezda sa radija, a Pati Lupoun, Marilin Mekku & Bili Dejvis Jr. te Andželika Vejl su nagrađeni za svoje nastupe uživo. Majkl Stroan će prema selekcionoj komisiji ove godine biti prvi nagrađeni u najnovijoj kategoriji sportske zabave.

Zvijezda Džejmsa Honga rezultat je kampanje “GoFundMe”, koju je pokrenuo Denijel Dej Kim kako bi se legendarni glumac našao na Stazi slavnih.

“Komisija je napravila nevjerovatan posao odabravši ove vrlo talentovane ljude”, rekla je radio-ličnost Elen K, predsjedavajuća selekcionom komisijom Staze slavnih, te dodala: “Jedva čekamo da vidimo reakciju svake počasne osobe kad shvate da postaju dio holivudske istorije otkrivanjem svoje zvijezde na najpoznatijem svjetskom šetalištu”.

Od svih zvijezda na stazi, do danas 47 odsto je nagrađeno u kategoriji filmova, 24 odsto na televiziji, 17 odsto u audio-snimanju, 10 odsto na radiju i manje od dva odsto u kategoriji uživo. Svake godine u prosjeku 200 nominacija se podnosi komisiji za izbor. Svako, uključujući i obožavaoce, može nominovati bilo koga aktivnog na polju zabave, a sve dok nominovani ili njihovo rukovodstvo zvanično odobri nominaciju.

Nominovani moraju ispunjavati i određene uslove – moraju imati najmanje pet godina iskustva u kategoriji za koju su nominovani, ali i dugu istoriju dobrotvornog rada i priloga iza sebe. Približno 20 novih zvijezda se doda na veličanstvenu stazu svake godine.

U julu 1978. godine grad Los Anđeles odredio je ovo holivudsko šetalište slavnim istorijsko-kulturnim spomenikom Los Anđelesa, a prvu zvijezdu, dodijeljenu 9. februara 1960. godine, dobila je Džoan Vudvard.