“Umjetnik kao mitolog”: Otvorena izložba banjalučkog akademskog slikara Miloša Vujića

20.07.2020. | 21:15

Banjalučki akademski slikar Miloš Vujić rekao je da je tema njegove izložbe “Umjetnik kao mitolog” djelovanje umjetnika u dvostrukoj ulozi – primarnoj-stvaralačkoj i sekundarno-istraživačkoj.

Vujić je  rekao da mu je cilj da ilustruje značaj istraživačke uloge u samom procesu slikanja, odnosno stvaranja.

“Naša slovenska mitologija je na jedan način dosta nepoznata i ta tema mi je bila zanimljiva za istraživanje jer i dalje živimo sa nekim od tih mitova, a da ih nismo uopšte svjesni”, rekao je Vujić prije otvaranja ove izložbe u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

On je naveo da je riječ o doktorsko-umjetničkom projektu, četvorogodišnjem radu koji uključuje više od 60 slika u tehnici ulje na platnu i devet skulptura u različitim tehnikama.

“U okviru ove izložbe publika će moći da vidi 33 slike i devet skulptura”, rekao je Vujić i dodao da je ovo njegovo 11. predstavljanje.

Vujić je izrazio zadovoljstvo što je banjalučka publika sve aktivnija, posjećuje umjetničke izložbe i podržava kvalitetne domaće slikare i umjetnike, kojih je sve više.

Profesor i istoričar umjetnosti Siniša Vidaković već dugo prati Vujićev rad, pa se i ovaj put odazvao pozivu da govori o postavci.

“Imamo priliku da vidimo jedan dio velikog ciklusa, to su djela koja čine jednu specifičnu organizacijsku strukturu. Na izložbi u Kamenoj kući publika će biti u prilici da vidi u formi izražaja novog ekspresionizma – jak crtež, svjež kolorit, tematika koja je zaista fascinantna, koja je dosta neistražena na našem području i neko blago istraživanje apstrakcije i figuracije. Miloš Vujić nam se pokazuje kao pravi umjetnik mitolog”, naglasio je Vidaković.